Orosz megrendelők állnak a kárpátaljai magyarellenes provokáció mögött

Vádat emeltek három ember ellen, akik orosz megrendelésre, 500 dollár fejében helyeztek el Beregszászon a magyarokat életveszélyesen megfenyegető plakátokat.

2021. május 9., 16:59

Szerző:

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) felderítette az ortodox húsvét vasárnapján, Beregszászon történt magyarellenes provokáció feltételezett elkövetőit – közölte az SZBU. Három ember orosz megrendelésre, pénzért helyezett el Beregszászon több helyen is a magyarokat életveszélyesen megfenyegető plakátokat a májusi ünnepek előestéjén. A bűnügyi eljárás során mindhármuk ellen vádat emeltek. Az SZBU munkatársai kiderítették:

az ügy egyik érintettjének bankkártyájára mintegy 500 dollárnak megfelelő orosz rubelt utaltak át.

A nyomozás során a hatóságok orosz jelképeket és „egyéb, a jogellenes tevékenységet alátámasztó tárgyi bizonyítékokat" foglaltak le. Az elkövetők a plakátokon egy hetet adtak arra, hogy a magyarok elhagyják az ukrán földet, különben – fenyegetőztek – megmérgezik őket, akár a patkányokat. Az üzenet „Dicsőség a nemzetnek!!! Halál az ellenségre!!!" szavakkal zárult.

Beszámoltunk róla, hogy Kárpátalján az utóbbi időkben többször is provokálták a magyar kisebbséget, többek között fenyegető telefonhívásokkal és emailekkel is. Egyelőre nem tiszta, hogy valóban ukrán szélsőségesek-e a provokatőrök. Rácz András, a PPKE biztonságpolitikai kutatója már a támadás után felhívta a figyelmet arra, hogy a szórólap írói elég amatőr helyesírási hibát vétettek: az 'ukrán' szót betűzték el a szövegben. Szerinte lehetséges, hogy az akció egy „provokáció egy olyan, külső szereplő részéről, amelynek érdeke a magyar-ukrán viszony élezése."

(Kiemelt kép: Dmitro Tuzsanszkij/Facebook)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.