Magyarellenes szórólapok miatt tartóztattak le három férfit

A térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították az elkövetőket.

2021. május 9., 13:21

Szerző:

Elfogott és őrizetbe vett az ukrán rendőrség három fiatalt, akik május 2-a éjjelén magyarellenes szórólapokat ragasztottak fel a település lámpaoszlopaira és házaira. A szórólapokon az állt: „Késhegyre a magyarokkal! Kifelé az ukrán földről" Dmitro Tuzsanszkijnak, a Közép-európai Stratégiai Intézet igazgatójának több különálló forrás is megerősítette a hírt.

Mindhárom vádlott Dnyipro településről származik. A tetteseket, akik egy autóval járták a város utcáit, a térfigyelő kamerák segítségével azonosították. Gyanítható, hogy nem ők szervezték az akciót, mivel több telefonhívást is folytattak az éjszaka folyamán, vélhetően utasításokat kérve.

Tuzsanszkij szerint a tettesek „felbérelt amatőrök lehettek," éppen ezért „elképesztően fontos, hogy felgördítsék az egész ügyet, és megtalálják a megbízókat."

A Kárpátalján az utóbbi időkben többször is provokálták a magyar kisebbséget, többek között fenyegető telefonhívásokkal és emailekkel is. Egyelőre nem tiszta, hogy valóban ukrán szélsőségesek a provokatőrök. Rácz András, a PPKE biztonságpolitikai kutatója már a támadás után felhívta a figyelmet arra, hogy a szórólap írói elég amatőr helyesírási hibát vétettek: az 'ukrán' szót betűzték el a szövegben. Szerinte lehetséges, hogy az akció egy „provokáció egy olyan, külső szereplő részéről, amelynek érdeke a magyar-ukrán viszony élezése."

 

Kiemelt kép: Dmitro Tuzsanszkij/Facebook

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.