Az orosz ENSZ nagykövet nem szeretné tudni, hogy kik szavaznak az annektálás ellen

Az orosz ENSZ nagykövet arra kérte a tagállamokat, hogy név nélkül szavazzanak az ukrajnai területek elcsatolását elítélő és azt semmisnek tekintő dokumentum elfogadásáról, mert szerinte a „nyugati lobbi” miatt kínos lehet, ha valaki Oroszország mellett áll ki.

2022. október 6., 16:55

Szerző:

Az orosz ENSZ nagykövet, Vaszilij Nebenzia egy szerdán kiküldött körlevélben arra kérte a tagállamok nagyköveteit, hogy az országok titkos szavazáson nyilatkozhassanak arról, hogy támogatják-e az annektálást elítélő és semmisnek tekintő nyilatkozatot – írja a Napi.hu. Kérelmét azzal támogatta meg, hogy az elpolitizált és provokatív nyilatkozat csak elmélyítené a Közgyűlés tagjai közötti szakadékokat. Emellett Nebenzia még azt is szóvá tette, hogy a „nyugati lobbi” megnehezíti az álláspontok nyilvános kifejezését.

Az ENSZ tagállamok a jövő héten szavaznak arról, hogy a szövetség elítéli-e a négy ukrán terület annektálásáról szóló, katonai befolyásolás alatt lejátszott népszavazások eredményét. A Közgyűlésen az anonim állásfoglalás nem precendens nélküli, de a titkos szavazásról nyilvános szavazással kéne dönteni, az október 12-re egyeztetett találkozó előtt. 

Olof Skood európai Uniós ENSZ nagykövet szerint fontos, hogy a nemzetközi közösség is reagáljon az orosz annexióra, és az egész világ megértse: ilyet nem lehet csinálni. Ukrajna és szövetségesei, illetve Magyarország már elítélte az ukrán területek elcsatolását. 

Az orosz annexiót elítélő nyilatkozat szövegének elfogadásához egyszerű többség is elég az ENSZ-ben, de minél egyhangúbb a támogatás, a dokumentum annál jelentősebb. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: XIE E / XINHUA / XINHUA VIA AFP)