A kétállami megoldás mellett tett hitet Lapid az ENSZ-ben

Az évtizedek óta tartó palesztin-izraeli konfliktus feloldását lehetővé tevő kétállami megoldásról is beszélt Jaír Lapid izraeli kormányfő csütörtökön New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán felszólalva.

2022. szeptember 23., 06:36

Szerző:

„A két nép számára két állam elvén alapuló megállapodás Izrael biztonsága, gazdasága és gyermekeink jövője szempontjából is helyes” – jelentette ki Lapid. Hozzátette, hogy bármilyen egyezség előfeltétele egy olyan békés palesztin állam lenne, amely nem fenyegetné Izraelt. 

A kormányfő közlése szerint az izraeliek többsége kétállami megoldást szeretne. Azonban a jövendő palesztin állam nem szabad, hogy terroristák támaszpontjává váljon, Izrael békében és biztonságban szeretne élni – fűzte hozzá. 

Vaszel Abu Jusszef, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azzal reagált, hogy a konfliktus megoldása csak a korábbi egyezségek tiszteletben tartásával, a telepespolitika leállításával és Kelet-Jeruzsálem palesztin fővárosként való elismerésével lehetséges. 

Tom Nides jeruzsálemi amerikai nagykövet viszont bátornak nevezte Lapid beszédét, amely összecsengett Joe Biden amerikai elnök nyári izraeli látogatásán tett kijelentéseivel. 

Lapid a felszólalásban újfent bírálta Izrael regionális riválisát, Iránt. „Az egyetlen mód annak megelőzésére, hogy Irán atomfegyverhez jusson, ha hitelt érdemlő katonai fenyegetést teszünk le az asztalra” – fogalmazott. „Vannak képességeink, és nem rettenünk vissza attól, hogy használjuk is őket” – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Jaír Lapid. Fotó: AFP | Jack Guez)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.