A legrégebbi jogvédő szervezetre is lakatot tett az orosz rezsim

Bírósági ítélettel tiltották be a Moszkvai Helsinki Csoportot, ami a Szovjetunió felbomlása előtt, az 1980-as években kezdte meg munkáját.

2023. január 25., 17:21

Szerző:

A moszkvai városi bíróság szerdai végzésével felszámolta az ország legrégebbi jogvédő szervezetét, a Moszkvai Helsinki Csoportot az orosz igazságügyi minisztérium kezdeményezésére.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a végzésnek csak a rendelkezést tartalmazó részét tették közzé, indoklása egyelőre nem ismert.

Mindazonáltal az igazságügyi minisztérium beadványában arra hivatkozott, hogy az eredetileg regionális - moszkvai - szervezetként bejegyzett Moszkvai Helsinki Csoport jogellenesen országos tevékenységet végzett.

A döntés nem jogerős, s a jogvédő szervezet ügyvédje már jelezte is, hogy fellebbez. Genri Reznyik ügyvéd felidézte, hogy a szervezetet az 1980-as években egyszer már feloszlatták, de hét év múltán már ismét működött. Mindemellett reményének adott hangot, hogy ezúttal nem fog ennyi idő eltelni.

A Moszkvai Helsinki Csoport az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 1975-ben a finn fővárosban aláírt záróokmánya nyomán 1976. május 12-én alakult meg. A szervezet az utóbbi években egyre nagyobb hatósági nyomás alá került.

(Kiemelt kép: A moszkvai városi bíróság ítéletet hirdet és megtiltja a Moszkvai Helsinki Csoport tevékenységét 2023. január 25-én. Fotó: Alekszandr Nyemenov / AFP)

21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.