Örmény-azeri háború: ismét több katona halt meg

A bakui védelmi tárca közlése szerint örmény erők Tegh település felől előbb kézifegyverekből, később aknavetőkből és nagykaliberű fegyverekből tüzet nyitottak azeri állásokra Lacin irányába, a támadásban három azeri katona életét vesztette.

2023. április 11., 20:21

Szerző:

Katonák veszítették életüket kedden egy újabb, az örmény-azeri határon kitört fegyveres összecsapásban, amelyért a felek egymást vádolják.

A bakui védelmi tárca közlése szerint örmény erők Tegh település felől előbb kézifegyverekből, később aknavetőkből és nagykaliberű fegyverekből tüzet nyitottak azeri állásokra Lacin irányába, a támadásban három azeri katona életét vesztette.

„Az örmény fél provokációját határozottan meghiúsították, tüzelőállásait elhallgattatták” – olvasható a minisztériumi állásfoglalásban, amely szerint jelenleg a helyzet "viszonylag lecsillapodott" a térségben.

A jereváni védelmi minisztérium első közleménye szerint viszont az összecsapást azeri erők kezdték, akik aknavetőkkel lőtték az örmény határ menti Szjunik régió egyik települését. A tárca későbbi közlése szerint négy katona meghalt és hat megsebesült "az azerbajdzsáni provokáció" következtében. A minisztérium videófelvételt is közzétett, amelyen az látható, amint azeri katonák járműveikkel megközelítik a műszaki tevékenységet végző örmény katonákat, majd tüzet nyitnak feléjük.

Tegh nem a két ország közötti vitatott hovatartozású térségben található, ugyanakkor ez az utolsó örmény település a kulcsfontosságú Lacini-folyosó előtt, amely az egyetlen közvetlen szárazföldi útvonal Örményország és az örmény többségű, Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt Hegyi-Karabah között.

A folyosót december 12-én magukat környezetvédőknek mondó azeri aktivisták lezárták. Örményország szerint Azerbajdzsán „etnikai tisztogatást” készül végrehajtani Hegyi-Karabahban. Azerbajdzsán tagadja, hogy blokád alá vonta volna a folyosót, állítása szerint az aktivisták a térségbeli törvénytelen bányászati tevékenység ellen demonstrálnak.

Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 óta vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott függetlenségi háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország - beleértve Örményországot - sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

2020 őszén egy hathetes konfliktus során Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza. A konfliktus orosz közvetítéssel tűzszünettel végződött, és orosz békefenntartókat vezényeltek a térségbe.

(Kiemelt kép: Azeri katonák a hegyi-karabahi Lachin városánál 2022. szeptemberében. Fotó: RESUL REHIMOV / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP)