Köpködött az az örmény parlamenti elnök, de csak bocsánatot kért

Bocsánatot kért pénteken Alen Szimonján örmény parlamenti elnök, amiért a héten leköpött egy járókelőt.

2023. április 8., 09:34

Szerző:

A 43 éves honatya a Facebook közösségi oldalon azt írta: „Sajnálom, elvesztettem az önuralmamat egy sértés miatt, amellyel illettek”. Az incidens továbbra is heves vitákat vált ki szerte Örményországban a médiában. Levon Ter-Petroszján, Örményország első elnöke egyike volt azoknak, akik Szimonján lemondását követelték.

Az eset a hét elején történt, amikor egy járókelő árulónak nevezte a politikust az utcán. A képviselő utasította testőreit, hogy tartsák fogva a férfit, majd Szimonján a férfi arcába köpött – számolt be a sértett. Szimonján nem tagadta a cselekményt, de kezdetben azt mondta: a sértegető vésse a fejébe, hogy „pofátlansága" nem marad következmények nélkül. „A törvényes hatóságok elleni sértésre törvényes választ fog kapni” – közölte.

Miután az ügy nyilvánosságra került, a parlamenti elnök és a kormánypárti Polgári Szerződés (KP) vezető képviselője komoly nyomás alá került. Az ország kormánya már amúgy is meggyengültnek számít, miután elvesztette a szomszédos Azerbajdzsánnal folytatott háborút a harcok sújtotta régióért Hegyi-Karabah területén 2020-ban. A konfliktus az országot mély válságba taszította. Sok állampolgár úgy véli, hogy az a tűzszüneti megállapodás, amelyet az örmény miniszterelnök Nikol Pasinján miniszterelnök aláírt, és amelynek eredményeként Örményországnak le kellett mondania Hegyi-Karabah nagy részéről, árulásnak minősül.

(Kiemelt képünk illusztráció: Örményország, Goris, 2010-11-27. Antoine Boureau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Tegnap 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.