Jereván: Népirtásra készülnek az azeriek

Örményország népirtástól tart Hegyi-Karabahban, az ENSZ-hez fordul.

2023. március 17., 07:01

Szerző:

Örményország az ENSZ-hez fordul, hogy megelőzzön egy, az örményeket fenyegető népirtást Hegyi-Karabahban – közölte Nikol Pasinján örmény miniszterelnök csütörtökön egy kormányülésen. A kormányfő ezen felül azzal vádolta meg az orosz békefenntartókat, hogy nem tesznek eleget a feladatuknak. 

Jereván állítása szerint Azerbajdzsán hetek óta lezárva tartja az Örményországot a többségében örmények lakta, Azerbajdzsánba ékelődő Hegyi-Karabahhal összekötő egyetlen útvonalat, humanitárius válságot idézve elő. Baku elutasítja a vádakat.

„Az azeri politikai és katonai vezetők etnikai tisztogatásra és népirtásra készülnek Hegyi-Karabah népe ellen”

– jelentette ki Pasinján.

„Az orosz békefenntartó katonák a karabahi lakosság biztonságának a szavatolói, és nem képesek ezt biztosítani, nekik is az ENSZ Biztonsági Tanácsához kell fordulniuk a népirtás megelőzése érdekében” – vélte az örmény kormányfő. 

Pasinján utasította Ararat Mizoján örmény külügyminisztert, hogy kezdeményezzen nemzetközi eljárásokat – egyebek mellett a világszervezetben – a népirtás elkerülése érdekében. 

Ararat Mirzojánt megbíztam, hogy kezdjen tárgyalásokat az ENSZ menekültügyi főbiztosával (Filippo Grandival) az örmények visszatéréséről az Azerbajdzsán által elfoglalt karabahi területekre és a szomszédos térségekbe – mondta a miniszterelnök. 

Oroszország később közölte, hogy a békefenntartói mindent tőlük telhetőt megtesznek a helyzet stabilizálása érdekében. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy Moszkva diplomáciai úton próbálja oldani a feszültséget.

(Kiemelt képünk: Orosz katonák járőröznek Hegyi-Karabah-ban, 2021. november 12-én. Fotó: Stringer / Anadolu Agency STRINGER / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.