Moszkva szerint Azerbajdzsán szegte meg a tűzszünetet Karabahban

A moszkvai Védelmi Minisztérium szerint az orosz békefenntartók intézkedéseket tesznek az Örményország és Azerbajdzsán közötti válság kiéleződésének megakadályozására.

2023. március 25., 19:56

Szerző:

Az azerbajdzsáni fegyveres erők, megszegve legutóbbi örmény-azeri karabahi fegyveres konfliktust lezáró 2020. novemberi tűzszüneti megállapodást, a Susai körzetben átlépték a demarkációs vonalat, és hozzákezdtek egy őrhely kialakításához - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A közlemény szerint az orosz békefenntartók intézkedéseket tesznek az Örményország és Azerbajdzsán közötti válság kiéleződésének megakadályozására.

Azerbajdzsán elnöke, Örményország miniszterelnöke és Oroszország elnöke 2020. november 9-én írta alá a tűzszüneti megállapodást, amely kijelöli a két szemben álló fél közötti demarkációs vonalat. Az orosz védelmi tárca szombati közleményében felszólította az azeri felet, hogy tartsa be a három vezető megállapodását, szüntesse be az őrhely kialakítását célzó munkálatokat, és vonuljon vissza korábbi állomáshelyére.

A moszkvai közlemény arra is kitért, hogy a Karabah részét képező Martuni körzetben tűzszünetsértés is történt, amelynek nincsenek áldozatai. Az orosz békefenntartók vizsgálják az eseményt.

(Kiemelt kép: Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott kép a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért vívott azeri-örmény harcok során rommá vált épületekről Agdam városában 2020. november 20-án . Fotó: MTI/EPA/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálata)