Őrizetbe vették az iskolai lövöldöző szüleit

Kedden négy diáktársával végzett az elkövető.

2021. december 4., 11:13

Szerző:

A detroiti rendőrség szombaton őrizetbe vette annak a michigani kamaszfiúnak a szüleit, aki kedden négy diáktársával végzett és többeket megsebesített a egyesült államokbeli Detroittól nagyjából ötven kilométerre északra található Oxfordban, írja az MTI.

A 15 éves Ethan Crumbley szüleire Detroitban bukkantak rá egy lakóépületben, miután valaki azonosította a hozzájuk tartozó járművet. A hatóságok elmondták: Crumbleyéket ügyvédjük sem érte utol a napokban, miután – állításuk szerint biztonsági okokból – elhagyták Oxfordot.

James és Jennifer Crumbley ellen pénteken adtak ki elfogatóparancsot, azután, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádat emeltek ellenük. A hatóságok azzal indokolták döntésüket, hogy a szülők vették fiuknak a gyilkos fegyvert ajándékként, és szemet hunytak a mészárlást előrejelző figyelmeztető jelek fölött.

Karen McDonald ügyész szerint számos előzetes jel utalt arra, hogy az elkövető veszélyes és zavarodott. Ebben a helyzetben a szülőknek kötelességük lett volna közbelépni, hogy elkerüljék a tragédiát – tette hozzá.

McDonald elmondta: november 21-én egy tanár rajtakapta Ethant, hogy telefonján lőszert keresett az interneten. Anyja erre egy szöveges üzenetben azt írta, hogy nem haragszik rá, csak ügyeljen rá, hogy legközelebb ne érjék tetten.

A lövöldözés reggelén egy tanár felkavaró rajzokra bukkant a fiúnál, amelyek lőfegyvert, lőszert és egy vérző alakot ábrázoltak. Mellettük a következő szövegek álltak: „Vér mindenütt”, „Az életemnek semmi értelme”,„Nem hagynak nyugodni a gondolatok - segítsetek”.

Ezt követően behívatták a kamasz szüleit, és felszólították őket, hogy 48 órán belül vigyék a fiút pszichológushoz. A szülők aznap nem akarták hazavinni Ethant a középiskolából, a táskáját sem kutatták át, illetve a fegyverről sem tettek fel kérdéseket neki. Miután apja és anyja hazament, Ethan visszatért az osztályba, majd később

felfegyverkezve jött ki a mosdóból, és lőni kezdett a folyosón tartózkodó diákokra. Négy diáktársát megölte, és hét másik embert megsebesített. Ellenállás nélkül megadta magát az öt percen belül kiérkező rendőröknek. Az indítékáról egyelőre semmit sem tudni.

A michigani törvények szerint valaki akkor vonható felelősségre gondatlanságból elkövetett emberölésért, ha hozzájárult egy olyan helyzet kialakulásához, amelyben nagy volt az esélye annak, hogy valaki megsérül vagy meghal. Az Egyesült Államokban ritkán vonják felelősségre a szülőket az iskolai lövöldözésekben játszott szerepükért, akkor is, ha szakértők szerint a legtöbb kiskorú a szüleitől vagy rokonoktól kapja fegyverét.

(Kiemelt kép: emberek gyülekeznek az oxfordi középiskolai lövöldözés áldozataiért tartott gyertyás virrasztásra a michigani Oxford belvárosában 2021. december 3-án. Fotó: Jeff Kowalsky / AFP)

Tegnap 20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.