Őrizetbe vették az 1988-as Lockerbie-merénylet feltételezett pokolgépkészítőjét

Az amerikai hatóságok őrizetében van a skóciai Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott Pan Am-repülőgép elleni merénylet egyik gyanúsítottja, a feltételezett pokolgépkészítő, aki a Kadhafi-féle egykori líbiai hírszerzés egyik ezredese volt – erősített meg egy skót rendőrségi bejelentést az amerikai igazságügyi minisztérium vasárnap.

2022. december 11., 19:35

Szerző:

Az amerikai hatóságok közölték, hogy Abu Agila Mohammad Maszúd Heir al-Marimi első bírósági meghallgatása Washingtonban lesz.

A Londonból New Yorkba tartó járat felrobbantásának nem volt túlélője, 270 ember vesztette életét, és ez minden idők legsúlyosabb, brit területet érő terrortámadása.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, aki akkor William Barr volt, 2020 decemberében bejelentette, hogy Maszúdot vádolják a pokolgép elkészítésével.

A férfi bűnrészességéről az amerikai hatóságok 2017-ben szereztek tudomást, amikor birtokukba került egy líbiai rendőrségi irat másolata, miszerint Maszúd, a líbiai hírszerzés egykori tisztje 2012-ben - már a Kadhafi-rezsim utáni új hatalom idején - egy hatósági meghallgatáson elismerte ezt. A jegyzőkönyv szerint arról is beszámolt, hogy a terrortámadást a líbiai hírszerzés megrendelésére készítette elő két társával, és a merényletet követően Moamer el-Kadhafi líbiai vezető megköszönte nekik az akciót.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vasárnapi közleményében arról nincs szó, hogy hogy miként került amerikai őrizetbe a keresett terrorista.

A Lockerbie felett elkövetett robbantás ügyében eddig egyetlen ítélet született: egy skót bíróság 2001-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Abdelbaszet Ali al-Megrahit, a líbiai hírszerzés egy másik egykori tisztjét. A férfi végig ártatlannak vallotta magát, és súlyos betegsége miatt 2009-ben szabadlábra helyezték, majd 2012-ben meghalt Líbiában.

(Kiemelt kép: A 270 ember halálát okozó robbanásban felrobbant Pan Am 103-as repülőgép sérült pilótafülkéje a skóciai Lockerbie-ben 1998. december 22-én. Fotó: ROY LETKEY / AFP FILES / AFP)