Őrizetbe vették a titkosszolgálat volt főnökét

Varsóban őrizetbe vették Gromoslaw Czempinski tábornokot, az Államvédelmi Hivatal (UOP) volt vezetőjét, két közeli munkatársát és egy ismert fővárosi ügyvédet. A vád ellenük: a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) és a Szolidaritás Választási Akciója alatti kormányok idején lezajlott privatizációknál elkövetett korrupció.

2011. november 26., 19:37

Czempinski tábornok az UOP élén 1993 és 1996 között állt, a vele együtt elfogott Piotr D. Leszek Balcerowicz volt miniszterelnökhelyettes, a lengyel gazdasági reform atyjának tanácsadója. A tábornok másik munkatársa, Andrzej P. a Leszek Miller (SLD) vezette kormány gazdasági minisztere kabinetjének volt a tagja. Rajtuk kívül negyedikként vették őrizetbe Michal T.-t, az ismert varsói ügyvédet, aki a Lengyel Labdarúgó Szövetség szóvivője volt egykor.

Mint az ügyészség szóvivője elmondta, már hat éve folyik a nyomozás a LOT lengyel légiforgalmi társaság 2000-es és a Stoen Kft – egy fővárosi energetikai cég – 2002-es privatizációja ügyében, a letartóztatások ezzel kapcsolatosak. Feltételezik, hogy a lengyel cégek privatizációjánál milliós nagyságrendű korrupcióra került sor, amelyet tanácsadói szolgáltatásokért nyújtott honoráriumnak számoltak el.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint azok a külföldi cégek, amelyek a LOT-ot, illetve a Stoen-t akarták megvenni, a gyanúsítottakkal tanácsadói szerződéseket kötöttek, ennek fejében előzőért egy millió dollárt, utóbbiért 1,4 millió eurót oszthattak el maguk között. Az ügyészség szerint ezek az összegek borravalók voltak a „privatizációs eljárás pozitív eldöntésére”.

A tábornok elleni vád „csak” a Stoen privatizációját érinti. Ez az ügy 2002-ben hatalmas vihart kavart a lengyel belpolitikai életben: a baloldali SLD kormány megváltoztatta az árverést, míg annak tárgya korábban a cég 25 százaléka volt, ezután 85 százalékát adták el. A részvényeket 1,5 milliárd zlotyért egy német cég, az RWE Plus vette meg. Az akkori gazdasági miniszter, Wieslaw Kaczmarek szerint azért változtatták meg a szabályokat, mert úgy vélték, a „szalámi módszernek” semmi értelme. Kaczmarek szerint ez egy sikeres privatizáció volt. A miniszter ugyanakkor tagadja, hogy a tábornok a minisztérium tanácsadója lett volna ebben a privatizációs folyamatban, ugyanakkor a másik őrizetbe vett személy, Andrzej P. valóban kabinetjének tagja volt, s többek között a Stoen privatizálásával foglalkozott.

Cz. tábornok Lengyelországban a titkosszolgálatok egyik legismertebb alakja, annak köszönhetően, hogy rendszeresen megjelent a médiában a szolgálatokkal, a terrorizmussal és a hadsereggel kapcsolatos témákban. A rendszerváltás előtt a hírszerzés tisztje volt, egyike azon személyeknek, akik a független Lengyelország szolgálatait kialakították. 1990-ben Irakban egy olyan rizikós hadműveletben vett részt, amelynek során amerikai ügynököket evakuáltak az Öböl-háború elől. 1996-ban tette le az egyenruhát, azóta széles körű lobby tevékenységgel foglalkozik, amely a gazdasági élet csaknem minden területét érinti, az olajkereskedelemtől kezdve az informatikán és telekommunikáción keresztül a rendőrségi- és katonai eszközök forgalmazásáig.

Az UOP volt főnökének őrizetbe vétele a lengyel társadalomban sokkot okozott – soha eddig még nem vádoltak korrupcióval ilyen magas funkciót betöltő személyt.
Mint az ügyészség szóvivője elmondta, már hat éve folyik a nyomozás a lengyel légitársaság, a LOT 2000-es és egy fővárosi energetikai cég, a Stoen Kft 2002-es privatizációjának ügyében, a gyanúsítások ezekkel az ügyekkel kapcsolatosak.

A Gazeta Wyborcza – a legnagyobb példányszámú lengyel napilap – beszámolója szerint ugyanakkor a tábornok az előállításkor nem volt dühös. Beszállítása alatt hallgatott, majd a kihallgatás során nem ismerte el bűnösségét. Az egyik jelenlevő ügyész szerint igazi tisztként viselkedett.

Az ügyészség természetesen nem hozta nyilvánosságra, milyen bizonyítékok gyűltek össze a tábornok ellen, de a lap információja szerint a Svájcban és Cipruson elhelyezett, a tábornok nevére szóló magas bankbetétek is szerepet játszhattak az őrizetbe vételi döntésben. A tábornokot és a vele együtt őrizetbe vetteket egyelőre a bíróság döntése alapján nem helyezték előzetes letartóztatásba, kiemelkedően magas kaució ellenében szabadlábon védekezhetnek, de az országot nem hagyhatják el.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.