Óriási meglepetés, ejtették a vádakat a színész ellen, akit azzal gyanúsítottak, megrendezte saját megverését

2019. március 27., 14:30

Szerző:

Sokszor úgy tűnik, az Egyesült Államokban pofonegyszerű elítélni valakit, máskor viszont, hiába a bizonyítékok, még esküdtszék elé sem kerül az ügy. Ez utóbbi történt a színész, Jussie Smollett esetében, akit pár hete gyanúsítottak meg azzal, hogy hírnévért és pénzért megrendezte saját támadását. A felháborodás után tegnap mindenkit lehűtöttek, az ügyészség ejtette a vádat ellene  - írja a CNN.

Az amerikai bíróságokon az esküdteknek ugyanis nem feltétlenül arról kell dönteniük, hogy valaki bűnös vagy ártatlan. Hanem, hogy a bizonyítékok alapján, minden kétséget kizáróan ki lehet-e rá mondani, hogy bűnös. Bár a rendőrség állítja, elég bizonyíték volt arra nézve, Smollett felbérelte két ismerősét, hogy megrendezzék a támadást, az ügyészség úgy látta, mivel kamerák nem rögzítették az eseményeket, ráadásul az egyik tanú a színész barátja, aki kétes hírnevű, ezért ez nem lesz elég egy esküdtszéknek.

Az ügy kútba esésének másik oka az is lehet, hogy a férfi nem feltétlenül részesült volna igazságos tárgyalásban. A botrány kirobbanásakor ugyanis a közösségi oldalaknak és a médiának köszönhetően, mindenhol ő lett a bűnös, a rendőrség egyik vezetője pedig főműsoridőben húzta rá a vizes lepedőt egy országos csatornán.

Mindenesetre egyelőre biztosat nem lehet tudni arról, pontosan miért is ejtették a vádakat.

Smollet egy közkedvelt drámasorozat, az Empire egyik szereplője. Az afroamerikai színész 1982-ben született és már gyerekkorában tévés és reklámszerepeket kapott. Smollettet nem csak a nézők, de a kritikusok is szerették, de ő állítólag elégedetlen volt a fizetésével, és sokak szerint ez vezetett ahhoz, hogy faji és nemi alapú támadást rendeztetett meg magának.

Jussie Smollett (bal szélen) az Empire című sorozatban
Fotó: Matt Dinerstein/Facebook

A fiatal színész 2015-ben, a homoszexualitását nyíltan vállaló Ellen DeGeneres műsorában mondta el, hogy a saját neméhez vonzódik, csakúgy, mint a sorozatban. Idén, Január 22-én egy fenyegető levelet kapott, amiben egy rajz is volt: egy pálcikaember lógott egy fáról. A szövegben az állt: „Smollett, Jussie, meg fogsz halni!” mellette pedig Donald Trump szlogenje, a Make America Great Again. A csomagban fehér por is volt, amiről később kiderült, hogy fájdalomcsillapító paracetamol tartalmú gyógyszer. Pár nappal később, január 29-én Smollett kihívta a rendőröket és bejelentette, hogy megtámadták a Streeterville negyedben. Az ügyet azonnal gyűlölet bűncselekményként kezelték.

Smollett tanúvallomásában elmondta, két símaszkos, fehér férfi támadt rá, akik elkezdték verni, miközben rasszista és homofób szitkokkal szórták, Trump kampányszlogenjét kiabálták, kezükkel, lábukkal ütötték, fogukkal harapták. A Chicagói Rendőrkapitányság nyilatkozatában az áll, Smollett szerint a férfiak egy ismeretlen folyadékot öntöttek rá, majd egy kötelet húztak a nyakára, mielőtt a színész lerázta őket magáról. Smollett kórházba került, sérülései nem voltak súlyosak, így másnap reggel ki is engedték. Smollett szerint azért támadták meg, mert kritizálta a Trump-kormányt és beszámolt a fenyegető levélről is, amit korábban kapott.

Egy nappal később a közösségi médiát elárasztották az együttérző bejegyzések, közszereplők álltak ki Smollett mellett. Színészek, rendezők, demokrata párti politikusok biztosították támogatásukról a férfit. Amikor többen szkeptikusak voltak a támadással kapcsolatban, Smollett interjúkban az nyilatkozta, hogy bezzeg, ha afroamerikaiak, mexikóiak vagy muszlimok lennének az agresszorok, akkor senki sem kételkedne benne.

A nyomozás folyamatban volt, február 13-an a rendőrség látókörébe került két gyanúsított, egy nigériai testvérpár, akik az Empire című sorozatban statisztáltak. A nyomozók hipót és más, a támadásban leírt eszközt találtak a házukban. A testvéreket őrizetbe vették, ügyvédjük szerint a férfiak Smollettet a sorozatból ismerik és közösen jártak konditerembe is edzeni. A gyanúsítottakat vádemelés nélkül elengedték, mivel új bizonyítékok kerültek elő - nyilatkozta akkor a rendőrség.

Február 16-án aztán robbant a bomba: a rendőrség sajtótájékoztatón elmondta, hogy azt vizsgálják, hogy a két testvér követte -e el a támadást, vagy, hogy egyáltalán megtörtént -e? A nyomozók a CNN-nek elmondták, kiderült, hogy Smollett 3500 dollárt fizetett a két férfinak, hogy megrendezzék a támadást. Bebizonyosodott, hogy a kötelet a testvérek vették egy Ravenswood boltban, és később be is ismerték, hogy pénzt kaptak azért, hogy megrendezzék a támadást.

Az AP hírügynökség akkor arról is beszámolt, hogy a rendőrök szerint a színész azért tette amit, hogy nagyobb fizetést kapjon, megsajnálják, és előbbre jusson a karrierjében.

Ennek ellenére az ügyet egyelőre nem tárgyalják.