Orbánék végül mégsem ítélik el az orosz agresszorokat

Az európai jobboldal végül mégsem dorgálja meg a közleményével Putyint.

2022. január 30., 13:53

Szerző:

Mint arról tegnap beszámoltunk, az európai jobboldal képviselői, köztük Orbán Viktor egy Oroszországot elítélő nyilatkozatot tett közzé a madridi találkozójuk végén, írja a Telex. A végleges szöveget jó ideig nem tették közzé, ugyanakkor az MTI értesülései alapján úgy tűnt, el fogják ítélni a közleményben az ukrán konfliktus eszkalálása miatt Oroszországot.

A végleges szöveg megtekintése után azonban Marine Le Pen, a francia szélsőjobbos Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje közzétette a szöveg leiratát, amelyből már kimaradt az orosz fenyegetésre vonatkozó rész.

Francia lapértesülések szerint éppen Le Pen kezdeményezésére történt ez. A Le Pen által közzétett szövegváltozatban a „határ” szó csak kétszer szerepel: általában a határok védelmének fontosságát emeli ki, és leszögezi, hogy Brüsszel nem képes megvédeni a határokat a migrációtól.

Pedig Madridban is esett szó a konfliktusról: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök arról beszélt, hogy békés megoldásra van szükség, és hogy ez milyen fontos a Közép-európai országoknak. A lengyel miniszterelnök a madridi találkozó után egy nyilatkozatában jelezte, a résztvevők közül vannak, akik „máshogy tekintenek Oroszországra, mint mi”.

Az utóbbi években egyébként többször is felmerült Le Pennel kapcsolatban, hogy közeli viszonyt ápol Oroszországgal. Ráadásul el is ismerte, hogy a pártja kapott orosz finanszírozást, miután a francia bankok a szélsőséges megnyilvánulásai miatt nem adtak neki kölcsönt.

(Kiemelt kép: Frederick Florin / AFP)