Orbán Viktorba akarják fojtani a szót magyarellenes radikálisok Tusnádfürdőn

Román zászlóval, Erdély hovatartozására vonatkozó molinóval készül megzavarni a magyar miniszterelnök szombati beszédét egy helyi radikális politikus. A hatóságok résen vannak.

2023. július 19., 12:29

Szerző:

A keddtől vasárnapig tartó Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínére szélsőséges alakok is érkeznek, akik jó előre közölték, a céljuk az, hogy megzavarják a magyar miniszterelnök szombat délelőtt 10:30-kor kezdődő beszédét. Visznek román nemzeti zászlót és egy hatalmas molinót, rajta a felirattal: „Van, ami örök: Erdély román föld!”– írja a Blikk.

„Szombaton román karokra van szükség Tusnádfürdőn, hogy Orbán Viktor előtt emeljük magasba a molinónkat és a trikolórt. Ezúttal anélkül, hogy azokat kitépjék a kezünkből vagy megtapossák! Tavaly mindössze ketten voltunk, kifütyültek, kiabáltak ránk, szitkozódtak” – üzente közösségi oldalán Mihai Târnoveanu, a Nemzet Útja csoportosulás vezetője.

A hatóságok korlátozzák, hogy ki vehet részt a rendezvényen és közölték, hogy előzetes regisztrációhoz kötött a Nyári Egyetemen való részvétel.

Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului és a Nemzeti Mozgalom munkatársa közösségi oldalán és a román sajtóban tesz közzé felhívásokat. Mint írják, „a cél nem az, hogy az ellenőrző pontokon vitatkozzunk a portásokkal, hanem bemenjünk az egyetemre, hogy emlékeztessük Orbán Viktort, melyik országban van.(...) Méltósággal fogunk viselkedni, kizárólag békések leszünk, nem reagálunk a provokációkra.”

Tavaly mindössze két szélsőséges zavarta meg Orbán Viktor előadását, de ezúttal csatlakozik a szervezethez az Ortodox Testvériség, amelynek tagjai szintén azt kérték a híveiktől, hogy szombaton lengessék a „szent trikolórt Orbán Viktor arcába”. Ez a szervezet a Nemzet Útjával együtt nemrégiben 150 fakeresztet állított fel a nemzetközi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyébe, ami után Csíkszentmárton önkormányzata temetőgyalázás miatt büntetőfeljelentést tett.

A miniszterelnököt a személyvédelem a nap 24 órájában, hivatalos és magánprogramjain egyaránt megilleti, amely kiterjed életének, testi épségének megóvására, tartózkodási helyének védelmére, közlekedési útvonalára, a részvételével lebonyolított programok helyszínére, a programja során egészségügyi ellátás biztosítására – tudatta a Blikkel a TEK. 

A külföldi látogatások során a terrorelhárítás személyvédelmet ellátó egysége közvetlenül együttműködik a külföldi partnerszolgálattal, vagyis a helyszínen elődlegesen a román hatóságok feladata abszolút résen lenni, a zavargókat még idejében eltávolítani. „Szükséges kiemelni, hogy a személyvédelem biztosítása – viszonosság alapján – a fogadó ország feladata, amely köteles a védett személy védelmének, szabadságának és méltóságának, illetve a védett delegáció mozgása és közlekedése veszélyeztetettségének megfelelő biztosítására” – közölte a Terrorelhárítási Központ.

(Kiemelt képünkön: Mihai Tîrnoveanu Facebookon közzétett fotója.)