Orbán megfutamodik?

Margaret Thatcher szerdai temetésén ott lesz egy ember, akinek sokak szerint nem kellene képviselnie az országát. De Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor számára jó kifogás elutazni és jó ürügy arra, hogy ne kelljen szembesülnie az EU, élén José Manuel Barroso elnök kritikáival az ország új alkotmánymódosítása miatt. George Szirtes a The Guardianban megjelent írásának fordítását közöljük teljes terjedelmében.

2013. április 16., 14:17

Szerző:

Magyarország mostani rossz sajtója a balliberális hazugságok eredménye, legalábbis ezt állítja a jelenlegi kormány – kezdi beszámolóját George Szirtes a The Guardianben megjelent írásában.

Valójában – állítja a magyar kormány – Magyarország tökéletesen normális ország, aki a jelenlegi jobbközép pártot, a Fideszt kritizálja, az a magyarokat kritizálja. A Fidesz valójában egyenlő Magyarországgal.

Természetesen ezek a “hazugságok” csak azóta ütötték fel a fejüket, amióta 2010-ben a Fidesz hatalomra került. A párt földcsuszamlásszerű győzelme lehetőséget adott az új miniszterelnöknek, Orbánnak, hogy megváltoztassa az alkotmányt. Hát akkor mi a probléma?

Az EU rámutatott három fő gondra: az új médiatörvényre, a bírák kötelező korai nyugdíjazására és a jegybank függetlenségének kérdésére. Az unió nyomására apránként visszaléptek, de a legutóbbi – az Ab gyengítését célzó módosításokkal – visszatértek a kiinduló pontra, ráadásul a jegybank elnökének kinevezték a korábbi gazdasági minisztert.

Egy sor egyéb változtatás aggasztja a Magyarországot figyelőket, és magukat a magyarokat. A legsúlyosabb, hogy kulcspozíciókba kormánypárti embereket tettek, akiknek a kinevezési idejük messze meghaladja a parlamenti ciklust. Nem beszélve a kiváló színházrendezők elűzéséről, a filmipar elsorvasztásáról, az olyan nemzetközileg ismert filozófusok és hírességek, mint Heller Ágnes és a Nobel-díjas író, Kertész Imre démonizálása és bemocskolása, hetilapok és rádióállomások pénzügyi kiéheztetése, a más véleményen lévők kiirtása a médiából – és sok-sok egyéb. A nőket visszazavarják a konyhába és gyerekszülésre utasítják. Első a párt és a rendes “magyar” értékek – írja a szerző. Majd így folytatja:

Mindezeket kíséri a barbár zsidó- és cigányellenes retorika, beleértve Bayer Zsolt írásait, aki a Fidesz egyik alapítója és a miniszterelnök jó barátja. Az elmúlt hetekben a kormány rangos állami díjat adományozott három szélsőjobboldali figurának, amelyekből egyet visszakért a nemzetközi terepen előállt kínos helyzet miatt.

Mint minden kormány, a magyar kormány is arra hivatkozik, hogy pusztán helyre teszi az elődei által okozott gondokat. De – ha ez így lenne – vajon miért hagyta el a hazáját annyi jól képzett fiatal, különösen 2010 óta? Egyes becslések szerint ötszázezren dolgoznak külföldön, talán százezren az Egyesült Királyságban. A Fidesz ezt a problémát is törvénykezéssel akarja megoldani.

Az elmúlt években – folytatja beszámolóját a cikk írója – megváltoztatták a kötelező iskolai tananyagot, bevezették a háború előtti fasiszta írók oktatását, szobrokat állítanak Horthy tengernagynak, az ország két háború közötti vezetőjének, aki szövetségre lépett a náci Németországgal. Szerintük, a Fidesz nemzeti értékekről vallott felfogását “elárulják” azok, akik nem szimpatizálnak velük. Ugyan létezik ellenzék, de a kulturális és politikai terepet megtisztították az ő hangjuktól. A kormány robog visszafelé a ’30-as évekbe.

És a magyarországi fejlemények védelmére előadott meséjük az, hogy az Orbán-programról festett kép torzítás, pusztán liberális propaganda. Gyengeségük jele, hogy csupán a nacionalista kártya kijátszásával tudják kimagyarázni magukat, de mérget vehetünk rá, hogy ezt a kártyát újból és újból elő fogják húzni – zárja írását a magyarországi helyzetről George Szirtes.

Fordította: Markó Beáta

(Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén tárgyalja a Bizottság és a Tanács részvételével a magyar alkotmányos helyzetet, az alaptörvény negyedik módosítását. Ez utóbbi európai jogba illeszkedését az állampolgári jogok bizottsága jelenleg is vizsgálja. A vitanapon a magyar miniszterelnök Londonban tartózkodik Margaret Thatcher temetésén – a szerk.)