Orbán: megbukott a migrációs csodafegyver, áll a bál Brüsszelben

Facebook oldalán, Spanyolországból jelentkezett a miniszterelnök, ahol Európai Politikai Közösséget alkotó országok állam- és kormányfői tartanak rendkívüli csúcstalálkozót.

2023. október 6., 09:41

Szerző:

„Brüsszelben áll a bál. Spanyolországból jelentkezem, itt van az EU-s miniszterelnökök rendkívüli csúcstalálkozója, és bár több ezer kilométerre vagyunk Brüsszeltől, innen is jól látszik, hogy Brüsszelben áll a bál” – mondta Facebook-videójában Orbán Viktor. Szavai szerint Brüsszel újabb pénzek befizetésére akarja kötelezni a tagállamokat, mert még több pénzt akar adni az ukránoknak a háborúra. Hozzátette: itt az ideje, hogy a brüsszeli bürokraták észhez térjenek.

A miniszterelnök szerint „a bürokraták hibát hibára halmoznak, és ezt ma már aligha lehet szőnyeg alá söpörni”.

„Három év telt el csak a hétéves költségvetésből, és Brüsszel már újabb pénzek befizetésére akarja kötelezni a tagállamokat, mert több pénzt akar adni az ukránoknak a háborúra, és több pénzt akar adni a migránsoknak. Közben megbukott a három hónappal ezelőtt rajtunk áterőltetett migrációs csodafegyver, a migrációs paktum is, a helyzet egyre súlyosabb, a határoknál a helyzet egyre drámaibb, Magyarországon már a déli határainknál lőnek is a határőreinkre”

– folytatta a kormányfő.

„A szomszédunkban háború dúl, és most Brüsszel azzal rukkolt elő, hogy adjunk még négy évre feltétel nélkül háborús pénzt Ukrajnának. Tűzszünet helyett fegyverszállításokat akarnak, béke helyett pedig elhúzódó öldöklést támogatna ez a pénz” – sorolta, 

Orbán Viktor ezúttal is kijelentette: Magyarország nem szállít fegyvereket, tűzszünetet és békét akarunk.

„A helyzet világos, Brüsszel kezéből kicsúszott a gyeplő, néhány hónap múlva választások lesznek Európában, és a bürokraták a munkájuk helyett már arra figyelnek, hogy mi lesz velük, mi lesz az ő állásukkal és karrierjükkel. A saját pecsenyéjüket sütögetik. Ilyen helyzetben egy hevenyészett, átgondolatlan költségvetés-módosítást Magyarország semmiképpen se támogathat. Rá kell vennünk a brüsszeli bürokratákat, térjenek vissza az asztalaikhoz, és komolyan végezzék el a munkájukat ”– zárta szavait a miniszterelnök.

A napokban Spanyolországban tanácskoznak az Európai Politikai Közösséget alkotó országok állam- és kormányfői. Az egyik fontos téma a kontinensre nehezedő migrációs nyomás. Sokan már előzetesen is paprikás hangulatot vártak, főleg azok után, hogy Brüsszel szerdán több tagállam tiltakozása ellenére áterőltette a migrációs paktum tervezetét – írta a hirado.hu.

(Kiemelt kép: Letizia spanyol királynő és VI. Felipe spanyol király üdvözli Orbán Viktor miniszterelnököt és feleségét, Levai Anikót az Alhambrában tett látogatása keretében, az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján a dél-spanyolországi Granadában 2023. október 5-én. Forrás: Ludovic MARIN / AFP)

 

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.