Felháborodott az ukrán külügy Orbán szavain

Az ukrán külügyminisztérium sajtószolgálatának kommentárja Magyarország miniszterelnökének nyilatkozataihoz.

2022. december 27., 20:31

Szerző:

Ezt írják: 

Magyarország miniszterelnökének nyilatkozatai Ukrajna és az orosz agressziónak ellenálló ukrán nép kóros megvetéséről, valamint saját politikai rövidlátásáról tanúskodnak. Hiszen Ukrajna háborús veresége, amelyet Orbán Viktor közvetve szorgalmaz, az orosz agresszió közvetlen veszélyével járna Magyarország és a magyarok számára.
A magyar vezető tegye fel magának a kérdést, hogy békét akar-e. Ha a válasz igen, akkor fel kell használnia szoros kapcsolatait Moszkvával, hogy leállítsa Ukrajna elleni agresszióját és kivonja csapatait.

Orbán a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt hangoztatta: „Ukrajna csak addig tud harcolni, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel. Ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz. Ukrajna szuverén állam, azt a döntést, hogy mikor és miért harcolnak, az ukránoknak kell meghozniuk. Nekünk abban van döntési helyzetünk, hogy milyen mértékben támogatjuk őket. Magyarország úgy döntött, hogy miután ez a háború nem a mi háborúnk, a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartva Ukrajnának humanitárius segítséget nyújtunk. Béke még nem született úgy, hogy a tárgyalni leülő felek előre tudták volna, hogy mi lesz a béketárgyalások végeredménye.”

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.