Orbán a Bildnek: Putyin számomra nem háborús bűnös

Orbán szerint semmi sem változik Oroszországban a szombati események után: 2024-ben is Putyin lesz az orosz elnök, akit Orbán nem tart háborús bűnösnek – mindezt a Bild német napilapnak adott interjúban mondta. 

2023. június 27., 16:16

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök szerint nincs nagy jelentősége annak, hogy a Wagner magánhadsereg zsoldosai Prigozsin vezetésével szombaton megindultak Moszkva irányába – ez derül ki Bild című német napilapnak adott interjúból, melyet a Szabad Európa szemlézett. 

Az újságíró meglepődve kérdezte, honnan tudja: ilyen jó kapcsolatokat ápol Moszkvával? Orbán szerint a hírszerzéstől, amely „minden másnál megbízhatóbb”. Az nem derült ki, hogy a miniszterelnök a magyar vagy a szövetségesek, például a NATO hírszerzésére gondolt mint megbízható információforrásra.

Az újságíró Putyin lehetséges meggyengüléséről is kérdezte Orbánt, aki szerint a puccskísérlet lehetne a gyengeség jele, de az, hogy a konfliktus 24 óra megoldódott, az erő jele. „Tudja, Putyin Oroszország elnöke. Ha valaki azt gondolja, hogy elbukhat vagy helyettesíthető lehet, akkor nem érti az orosz népet és az orosz hatalmi struktúrákat” – mondta. Orbán szerint Oroszország máshogy működik, mint az európai országok, mások a struktúrák, amelyek a hadseregre, a rendőrségre, a titkosszolgálatokra épülnek, vagyis Oroszország egy militáris orientációjú állam. A miniszterelnök szerint Putyin nyeri a 2024-es orosz elnökválasztást, mert „ez a realitás”.

Orbán szerint a háború tovább folytatódik. Megismételte, hogy Magyarország a békében érdekelt, amelynek alapfeltétele a tűzszünet, illetve azt is, hogy Ukrajna és a Nyugat együttműködése kudarcra van ítélve. Úgy gondolja, hogy Ukrajna hamarabb kifogy a katonákból, mint Oroszország, és ez lesz a döntő tényező a háború kimenetelét illetően. Szerinte az, hogy Ukrajna – a nyugati támogatások segítségével – meg tudna nyerni egy háborút Oroszország ellen, a helyzet félreértése. „Ez lehetetlen” – mondta.

A magyar kormány oroszbarátságát firtató kérdésre Orbán azt mondta, hogy nem érdekli sem Oroszország, sem Putyin, ő Magyarországért harcol. A háború szerinte rossz Magyarországnak, és veszélyes a magyarokra nézve. Megemlítette a Kárpátalján élő magyarokat is, akik közül többen életüket vesztették a harcokban.

Orbán szerint csak az számít, hogy mit gondolnak az amerikaiak.

„Ukrajna nem szuverén ország többé. Nincs pénzük, nincsenek fegyvereik. Csak a nyugati támogatásoknak köszönhetően tudnak harcolni. Ha Amerika is békét akar, akkor lesz béke”

– tette hozzá. A kormányfő szerint úgy lehetne Ukrajnát megmenteni, ha az amerikaiak tárgyalást kezdenének az oroszokkal, az újságíró azonban emlékeztette rá, hogy az ukránok nem akarnak tárgyalni. Néhány bekezdéssel később viszont már arról beszélt, hogy Ukrajna egy nemzet és egy ország, joguk van eldönteni, hogy háborúzni akarnak, vagy sem. 

Orbán szerint nincs realitása annak, hogy Oroszország egy győztes ukrajnai háború után folytatná Európában a területszerzést, ugyanis nem elég erős. „Ez a háború világosan megmutatta, hogy a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország. Miért akarná valaki, aki gyengébb a NATO-nál, megtámadni a NATO-t?” – tette fel a kérdést.

„Háborús bűnös-e Putyin?”

– kérdezte az újságíró.

„Nem, számomra nem az”

– felelte Orbán.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbra) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a találkozójukat követő közös sajtótájékoztató után Moszkvában. Alekszej Nyikolszkij / Szputnyik /AFP)