Akit Szputnyikkal oltottak, az oltatlannak számít Németországban

A virológus szerint az eljárás veszélytelen.

2021. október 16., 21:40

Szerző:

Több Németországban élő magyar esetében újabb oltási sor mellett döntöttek, mivel a Szputnyik V-vel történt oltakozást továbbra sem fogadják el. Duda Ernő virológus azonban a HVG-nek azt mondta, nem veszélyes az eljárás. 

A szakember a lapnak úgy fogalmazott: a Szputnyik V vektorvakcina, gyakorlatilag ugyanazzal a technológiával készül, mint az AstraZeneca. Kutatások szerint ha ez utóbbit Pfizerrel kombináljuk, nagyon jó védettséget ad. Ráadásul a védőoltásokat nem lehet túladagolni, így a negyedik oltásból ezekben az esetekben semmilyen probléma nem adódik.Sokan reménykedtek abban, hogy nyáron végre megkaphatja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét az orosz vakcina, azonban úgy tűnik, továbbra sincs előrelépés az ügyben. 

Mivel a helyzet sok kint élő magyarnak gondot okozott, a hvg olvasói beszámolói szerint a nyugati vakcinával történő újraoltás lett a megoldás a helyi háziorvosoknál. Tehát aki Magyarországon megkapta a Szputnyik V két dózisát, az néhány hónappal később akár két Pfizert is kaphat, négyre emelve ezzel a koronavírus ellen beadott oltásai számát

(Kiemelt képünk : Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 3-án. Győr, 2021. május 3. Fotó: MTI/Krizsán Csaba)