Oltási vita: most oltsák az 5 év alattiakat vagy később?

Nem világos, hogy a Pfizer-vakcina három adagja megfelelően védi-e a kisgyermekeket. Az FDA azonban mindenképpen engedélyezheti az első két adagot.

2022. február 10., 15:11

Szerző:

A jövő héten döntenek az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tudományos tanácsadói arról, hogy jóváhagyják-e a vakcina két adagját 6 hónapos és 4 éves kor közötti gyermekek számára, mielőtt a klinikai vizsgálatok kimutatták volna a teljes adag – három adag – hatékonyságát. Sok szakértő szerint egy ilyen engedélyezés első alkalom lenne az ügynökség számára, írja a New York Times.

A vizsgálat időközi eredményei ugyanis azt mutatták, hogy a vakcina két adagja nem vált ki erős immunválaszt a 2 és 4 év közötti gyermekeknél. A harmadik adaggal végzett kísérletek eredményei néhány héten belül várhatóak. A vállalatok az F.D.A. sürgetésére kérték az engedélyt, ami szintén nagyon szokatlan. A gyorsan terjedő világjárvány miatt a szövetségi egészségügyi tisztviselők már korábban is kénytelenek voltak fontos döntéseket hozni korlátozott adatok birtokában, és azzal érvelnek, hogy fontos már most elkezdeni a kisgyermekek oltását, mielőtt egy új, potenciálisan veszélyesebb változat érkezik. De az, hogy az ügynökség az engedélyezés alapjául szolgáló hiányos adatokat vizsgálja, riadalmat keltett néhány szakértőben.

Dr. Gregory Poland és több más szakértő szerint a harmadik adag valószínűleg felépíti a kisgyermekek immunitását, de ez nem garantált. Az omikron-oltási hullám lecsengésével sok tudós úgy érzi, hogy az ügynökség megengedheti magának, hogy megvárja a harmadik oltás eredményeit, amelyek néhány héten belül várhatóak. 

Bár a gyermekek általában nem betegszenek meg súlyosan, amikor megfertőződnek a koronavírussal, az omikron-járvány során több gyermek került kórházba, mint a világjárvány bármely más hullámában.

Több tanulmány is kimutatta azonban, hogy a Coviddal kórházba kerülő gyermekek általában olyan betegségekben szenvednek, amelyek hajlamosítják őket a súlyos megbetegedésre, beleértve a cukorbetegséget, a krónikus tüdőbetegséget vagy a szívproblémákat.

Egyes szakértők szerint ahelyett, hogy az ügynökség mind 6 hónapos és 4 éves kor közötti gyermek számára engedélyezné a vakcinát, megfontolhatná, hogy csak a veszélyeztetett gyermekek számára ajánlja azt, amíg több bizonyíték nem áll rendelkezésre. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Beoltanak egy kislányt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban 2021. december 23-án. Fotó: MTI / Komka Péter)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.