A felnőtt lakosság 70 százaléka már megkapta az oltást az Európai Unióban

A tervezettnél gyorsabban sikerült átlépni ezt a határt.

2021. augusztus 31., 21:18

Szerző:

Elérte a 70 százalékot az Európai Unió felnőtt lakosságának körében a koronavírus elleni vakcinával beoltottak száma – írja közleményében az Európai Bizottság. Ursula von der Leyen nagyszerű eredménynek tartja, hogy a kitűzött, szeptemberi cél előtt sikerült elérni ezt a pontot, amelynek köszönhetően már több mint 256 millióan védettnek minősülnek a járvány ellen. A brüsszeli testület elnöke egyúttal felszólította az oltatlanokat, hogy minél előbb oltassák be magukat, mivel a világjárványnak még nincs vége.

Kiemelte továbbá, hogy az EU támogatni fogja az alacsony és közepes jövedelmű országokat is oltási kampányaik előmozdításában és a vakcinák beszerzésében. Sztella Kiriákidész az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa úgy nyilatkozott: a beoltottság további növelésére irányuló erőfeszítéseiket az egész EU-ban töretlenül folytatják – írja az MTI. Az Unió az Európában előállított vakcinák mintegy felét exportálta a világ más országaiba, ugyanannyit, mint amennyit saját polgárai számára szállított. Az unió mindemellett, mintegy 3 milliárd euróval járult hozzá a COVAX programhoz, hogy 92 alacsony és alacsonyabb jövedelmű ország számára legalább 1,8 milliárd adag oltóanyagot biztosítson.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: NurPhoto via AFP / Jakub Porzycki)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.