Oleg Nikolenko szerint az új ukrán nyelvtörvény segít „a magyar származású ukránoknak”

Oleg Nikolenko szerint Orbán Viktor a történelem rossz oldalát választotta.

2023. szeptember 15., 13:52

Szerző:

Interjút készített a 444 az ukrán külügyminisztérium szóvivőjével, amelyben hangsúlyos szerepet kapott a kárpátaljai magyar kisebbség. Oleg Nikolenko szerint ők „ukránok, akik megérdemlik, hogy egyenlően bánjanak velük, csakúgy, ahogy a nemzet többi tagjával. Az ukrán többnemzetiségű társadalom, és minden nemzetiség joga tiszteletben van tartva. Természetesen időről időre vannak párbeszédeink arról, mi a legjobb útja a jogaik biztosításának. Ebbe beleértem a tanuláshoz és a nyelvhez fűződő jogokat is. Jó úton járunk ebben a kérdésben” – jelentette ki a szóvivő. 

A portál a nyelvtörvény változására is kitért, megemlítve, hogy a magyarok számára visszalépésnek számít az, hogy az új szabályozás szerint a tanórák bizonyos százalékának ukrán nyelven kell történnie. Nikolenko azonban nem ért egyet, szerinte ez őj lehetőségeket nyit „a magyar származású ukránoknak”, ez segít abban, hogy „jobban beilleszkedjenek a társadalom különböző rétegeibe, legyen szó a kormányról, a politikai életről, a civil közösségekről” – tette hozzá. 

 (Kiemelt képünk forrása: Oleg Nikolenko Facebook oldala/Mikhail Palinchak)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.