Kenya példáját követné a német kancellár

Kenyai példára a geotermikus energiának szánna nagy szerepet a megújuló energiaforrások közül, jelezte Olaf Scholz német kancellár kétnapos kenyai útja végén.

2023. május 6., 14:34

Szerző:

Németországban sokkal több helyen lehetséges a geotermikus energia előállítása, mint azt sokan gondolják, és „ezeket ki is fogjuk használni” – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kétnapos kenyai útjának végén a kenyai geotermikus erőműnél tett látogatásán.

A fővárostól 120 kilométerre északnyugatra, a Hell's Gate Nemzeti Park szélén található létesítmény a legnagyobb geotermikus erőmű a kontinensen, összteljesítménye 800 megawatt.

Kenya Németország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Afrikában, és Berlin már több mint 20 éve támogatja a zöld energiaprojektek megvalósítását ott.

Scholz méltatta, hogy Kenya már 2030-ra csak fenntartható energiaforrásból tervezi fedezni áramfelhasználását.

William Ruto kenyai elnök Scholzcal folytatott pénteki tárgyalását követően hálával beszélt a németországi támogatásokról. Mint elmondta, a német technológia és befektetések jelentős mértékben járultak hozzá, hogy a Kenyában előállított áram 92 százaléka megújuló energiaforrásból származik.

Olaf Scholz az erőműnél tett látogatása során a szombaton megkoronázott III. Károly brit király klímavédelem melletti elkötelezettségét is méltatta, hozzátéve: fontosnak tartja, hogy III. Károly „olyasvalaki, aki szorgalmazza a Nagy-Britannia és az Európai Unió közti szoros együttműködést is”. A londoni koronázási ceremónián Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök képviselte Németországot.

(Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár Kenyában, 2023. május 6-án. Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tegnap 21:10

Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton – közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.