OLAF: Hamisított oltóanyagokkal élhetnek vissza csalók

Egyre több jelentés érkezik olyan csalókról, akik hamis vakcinamintákat ajánlanak eladásra, és a kifizetést követően eltűnnek a pénzzel – figyelmeztet az Európai Unió csalás elleni hivatala.

2021. február 15., 19:53

Szerző:

Koronavírus-oltóanyagokkal kapcsolatos visszaélésekre, és ellenőrizhetetlen üzleti tevékenységet folytató csalókra hívta fel a tagállamok kormányainak figyelmét az EU csalás elleni hivatala (OLAF).

Ville Itala, a testület főigazgatója közölte, az uniós rendőri együttműködési szervezettel (Europol) és nemzetközi partnerszervezetekkel együttműködve fokozott erőfeszítéseket tesznek az oltóanyagok illegális kereskedelmének felszámolása érdekében. „Segíteni fogjuk a tagországok rendfenntartó szerveit annak azonosításában, hogy milyen egyének és vállalatok állnak az ilyen csalások mögött, amelyek emberi életeket veszélyeztetnek a jelenlegi válsághelyzetben” – jelentette ki.

Tavaly márciusban az OLAF vizsgálatot indított az arcmaszkok, orvostechnikai eszközök, fertőtlenítőszerek, gyógyszerek és tesztkészletek tiltott kereskedelmével kapcsolatban. Ez idáig több mint ezer csalót sikerült azonosítaniuk, és több mint 14 millió tétel hamis árucikket foglaltak le.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.