Október 15-én Lengyelország választ

A hétvégén véget ér Lengyelországban az elmúlt hónapok megosztó választási kampánya. A két legerősebb jelölt Mateusz Morawiecki miniszterelnök Jog és Igazságosság (PiS) pártja és a Donald Tusk által vezetett Polgári Platform (KO).

2023. október 13., 15:23

Szerző:

Stepper Péter a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint a közvéleménykutatások alapján nagy eséllyel hatalmon maradhat a jelenlegi konzervatív PiS, de hatalmas külpolitikai változást akkor sem biztos, hogy érezne Lengyelország, ha kormányváltásra kerülne sor. Inkább gazdaságpolitikai és társadalompolitikai különbségek vannak az indulók között.

A közelmúlt válságai jelentős jóléti kiádásokra kényszerült a kormány, a baloldali ellenzék nem tartja elégségesnek a jelenlegi megoldásokat, viszont a fiatal konzervatívokat meg az zavarja, hogy szerintük túlzottan szociális állami berendezkedést próbálnak kiépíteni – őket szólíthatja meg a szélsőjobboldali Konföderáció Párt, akinek a jelenlegi libertariánus vezetője nagyon alacsony adózást szeretne bevezetni.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy honlapján. Többek között szóba kerül az is, hogy milyen párhuzamok fedezhetőek fel a lengyel kormánypárt és a magyar kormánypárt között, kiket akar utolérni Lengyelország és milyen törésvonalak vannak a menekültkérdésben. 

(Kiemelt képünkön Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió (EU) informális csúcstalálkozóján Prágában 2022. október 7-én. Fotó: Michal Cizek / AFP)