Nyugati országok vezetői emlékeztek meg az elhunyt pápáról

Nyugati országok vezetői emlékeztek meg a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápáról.

2022. december 31., 17:39

Szerző:

Emmanuel Macron a testvéries világ élharcosaként emlékezett meg XVI. Benedekről. „Gondolataimmal Franciaország és az egész világ katolikus híveivel vagyok, akik őszentsége XVI. Benedeket gyászolják, aki szívével és értelmével egy testvériesebb világért szállt síkra” – közölte a francia elnök.

„Nagyszerű teológus volt, akinek 2010-ben tartott nagy-britanniai látogatása történelmi pillanat volt a katolikus hívek és a nem katolikusok számára egyaránt" - jelentette ki Rishi Sunak brit miniszterelnök. Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága szintén arról beszélt, hogy XVI. Benedek korunk egyik legnagyobb teológusa volt, aki elkötelezett volt a hit és az egyház védelme mellett. „Mindenben, így nem utolsó sorban írásaiban és prédikációiban is Jézus Krisztusra, a láthatatlan Isten képére tekintett. Teljesen világos volt, hogy gondolatai a Krisztusban gyökereztek és alkották prédikációi alapját” – mondta.


 António Guterres ENSZ-főtitkár „az ima és a tanulmányok alázatos” embereként emlékezett meg XVI. Benedekről. Mint mondta, hitében kitartott alapelvei mellett, fáradhatatlan volt a béke iránti törekvésében és eltökélt az emberi jogok védelmében. Hozzátette, hogy „minden korábbinál nagyobb jelentőséggel bírnak erőteljes felhívásai a szolidaritásra a társadalom peremére került emberekkel, valamint a gazdagok és szegények közötti egyre táguló rés bezárására”.

Karl Nehammer osztrák kancellár „figyelemre méltó történelmi személyiségként” és „már fiatal éveiben nagyszerű tudósként” méltatta az elhunyt XVI. Benedeket.

Michael Higgins ír elnök pedig kiemelte XVI. Benedek „megingathatatlan érdeklődését”  Észak-Íroroszág békéje iránt.

Kisida Fumio japán miniszterelnök szintén részvétét nyilvánította, és megemlékezett XVI. Benedek világbéke iránti erőfeszítéseiről. Mint mondta, a szigetországot nagyon megindította  a 2011-es szökőár és a fukusimai atomkatasztrófa nyomán az akkori pápa szellemileg felemelő üzenete.

„Bár pápasága rövid volt, hatalmas örökséget hagy a katolikus egyházra, a keresztényekre és az emberiségre (...) Az evangéliumok igazának védelmében megingathatatlanul bírálta az úgynevezett felszabadítási teológiát, amely a kereszténységet akarja ötvözni a marxizmus tévtanaival” – hangoztatta Jair Bolsonaro leköszönő brazil elnök.

(Kiemelt képünk: XVI. Benedek pápa megáldja a híveket a vatikáni Szent Péter téren 2011. december 31-én. XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én, 95 éves korában elhunyt. MTI/AP/Pier Paolo Cito)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.