Nyolcvan nőre és gyerekre gyújtotta rá a házat '94-ben, most kapták el

Az 1994-es ruandai népirtásban való részvétel gyanújával letartóztatott a holland rendőrség egy 67 éves ruandai férfit egy közép-hollandiai kisvárosban, Ermelóban – közölte kedden a holland ügyészség.

2023. október 3., 15:47

Szerző:

A hatóságok azzal gyanúsítják Pierre-Claver Karangwa volt katonatisztet, hogy egy, a ruandai fővároshoz, Kigalihoz közel fekvő településen, Muginában társaival felgyújtott egy házat, amelynek következtében mintegy 80 nő és gyermek halt tűzhalált. 

A férfi 1998 óta Hollandiában él. A ruandai hatóságok korábban kérték kiadatását, és a rendőrség tavaly őrizetbe is vette, miután holland állampolgárságát visszavonták. A legfelsőbb bíróság azonban hosszas jogi csatározás után megtiltotta Hollandiának a kitoloncolását, attól tartva, hogy a férfi Ruandában nem kapna tisztességes tárgyalást a politikai ellenzékhez való kötődése miatt. 

A holland hatóságok ezután saját vizsgálatot indítottak Karangwának a bűntettekben való esetleges érintettsége ügyében, és ez a nyomozás vezetett a férfi keddi letartóztatásához. 

„A hutuk és tuszik, két ruandai etnikai csoport közötti konfliktus során néhány hónap alatt csaknem 800 ezer embert, főleg tuszit gyilkoltak meg. Több ezren haltak meg egy muginai plébánia elleni támadásban. A támadás után több tucat nőt és gyereket kergettek egy házba, ahol élve elégették őket. A kedden letartóztatott volt katonatisztet azzal gyanúsítják, hogy részt vett a ház felgyújtásában” – olvasható a holland ügyészség közleményében. 

Hollandia akkor emelhet vádat nemzetközi bűncselekmények gyanúsítottjai ellen, ha holland állampolgársággal rendelkeznek vagy Hollandiában tartózkodnak. A gyanúsított ellen pénteken emelnek vádat.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az áldozatok koponyái a Kigali Genocídium Emlékművénél, Kigaliban 2021. május 26-án, a 2010 óta először Ruandába látogató francia államfő hivatalos látogatása előtt, amely régóta vádolja Franciaországot a ruandai tuszik tömeges meggyilkolásában való bűnrészességgel. Franciaország és Ruanda célja, hogy végleg lezárja a negyedszázados feszültséget, amikor Emmanuel Macron elnök Kigaliba látogat, hogy megemlékezzen az 1994-es ruandai népirtás áldozatairól. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)