Elengedték a Hotel Ruanda főszereplőjét ihlető, terrorizmusért elítélt szállodaigazgató büntetését

Büntetésének elengedése miatt kiengedik a ruandai börtönből azt az egykori szállodaigazgatót, akit az 1994-es népirtásról szóló, Hotel Ruanda című filmben pozitív szereplőként mutattak be, viszont terrorizmushoz köthető vádpontokban 2021-ben bűnösnek mondtak ki, és 25 év börtönbüntetésre ítéltek.

2023. március 24., 19:45

Szerző:

Az egykori szállodaigazgatót, Paul Rusesabaginát közvetlenül az Egyesült Államok közbenjárása és Paul Kagame ruandai elnöknek októberben írt kegyelmi kérelme hatására engedik szabadon szombaton 18 társával együtt, a büntetés elengedéséről az elnök döntött. Rusesabagina előbb Katarba, majd onnét az Egyesült Államokba távozik – közölte pénteken a ruandai kormány szóvivője, Yolande Makolo.

Az Egyesült Államok szerint a férfit a „tisztességes eljárás teljes hiánya miatt jogtalanul tartják fogva”. „Sajnálom, hogy nem fordítottam nagyobb figyelmet arra, hogy az MRCD (Ruandai Mozgalom a Demokratikus Változásért) tagjai maradéktalanul betartsák az erőszakmentesség elvét” – írta kegyelmi kérvényében Rusesabagina, aki vezető tisztséget töltött be a gerillaszervezetben. „Ha kegyelmet kapok és szabadon engednek, akkor hátralévő napjaimat csendes elmélkedéssel fogom tölteni az Egyesült Államokban” – tette hozzá.

Feszültség Afrikában

Kagamé még a hónap elején közölte, hogy tárgyalásokat folytat Rusesabagina sorsáról. Az egykori szállodatulajdonos szabadon bocsátása segíthet enyhíteni Ruanda és az Egyesült Államok közötti feszültséget. Az amerikai vezetés az utóbbi években többször is felszólította a kelet-afrikai országot, hogy vonja ki csapatait a Kongói Demokratikus Köztársaságból, hagyjon fel az ottani M23 nevű lázadószervezet támogatásával, miközben Ruanda tagadja csapatainak kongói jelenlétét.

A ruandai elnök ellenlábasának számító Rusesabaginát azért ítélték huszonöt évi börtönre – először 2021-ben –, mert az MRCD fegyveres szárnya, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) a vád szerint gyilkos támadásokat követett el Ruandában 2018-ban és 2019-ben. Rusesabagina mindvégig tagadta, hogy bármiféle felelősség terhelné az FLN által elkövetett atrocitásokban. A 68 éves Rusesabagina és a családja politikai motiváltsággal vádolta meg az igazságszolgáltatást.

A Ruandában többségben lévő hutu nemzetiségűek mérsékeltjei közé tartozó Paul Rusesabagina 2004-ben lett ismert, amikor a mozikba került a Hotel Ruanda című film arról, hogy a kigali Mille Collines szálloda igazgatójaként több mint ezer ember életét mentette meg az 1994-es népirtás idején, amelyben az ENSZ adatai szerint 800 ezer, többségében a tuszi kisebbséghez tartozó embert mészároltak le. Rusesabagina, aki húsz éve az általa önkénnyel és hutuellenes érzelmekkel vádolt Paul Kagame ellenfele, 1996-tól kezdődően az Egyesült Államokban, illetve Belgiumban élt száműzetésben, majd 2020-ban tisztázatlan körülmények között Ruandában őrizetbe vették, amikor leszállt egy repülőről, amelyről úgy tudta, hogy Burundiba szállítja.

(Kiemelt képünk: A 2021. február 17-én készült aktaképen Paul Rusesabagina néhány vádlottal együtt ül a kigali legfelsőbb bíróságon, ahol a Mouvement Rwandais pour le changement démocratique (MRCD) és annak fegyveres szárnya, az FLN ellen emeltek vádat. Fotó: Simon Wohlfahrt / AFP)