Nyári finomságok angol módra
Akiben még a régi beidegződések, netán előítéletek élnek az angol konyhával kapcsolatban, az gyorsan felejtse e őket! Régen vége már az ízetlen, kétes színű és küllemű kásák, masszák, a véres sztékek és az újságpapírba csomagolt, olajban tocsogó sült hal és krumpli világának. Két könnyen elkészíthető és könnyen emészthető angol nyári receptet ajánlunk.
Bár Angliát elkerülte a most tomboló kelet-európai hőhullám, nyáron senki sem tölt szívesen sok időt a konyhában. Az alábbi két recepttel időt, energiát takaríthatunk meg és nagy dicsőséget szerezhetünk magunknak.
Szezámmagos mézes csirke, őszibarackkal és uborkasalátával
Hozzávalók a csirkéhez:
2 evőkanál olívaolaj
4 db (lehetőleg kukoricán táplált csirke) melle a bőrével együtt
2 evőkanál jó minőségű, áttetsző méz
2 teáskanál szezámmag
Hozzávalók a salátához
1 kicsi hámozott, kimagozott uborka
1 kis darab apróra vágott chilipaprika
1 nagy lime húsa és leve
2 db érett őszibarack
1 teáskanál evőkanál jó minőségű, áttetsző méz
3 evőkanál olívaolaj
2 maroknyi megmosott és megszárított madársaláta
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 25 perc
Elkészítés:
Állítsuk 160-180 fokra a sütőt. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat közepes forróságúra. A csirkemelleket sózzuk meg mindkét oldalukon, majd először a bőrös oldalát lefelé fordítva süssük kb. 5 percig, míg aranybarna és ropogós lesz a bőre. Fordítsuk meg és enyhén pirítsuk le a másik oldalán is. Vegyük ki és tegyük át egy tepsibe és kenjük be mézzel a tetejét. Szórjuk rá a szezámmagot és 10-12 percre toljuk be a sütőbe, míg átsül.
Közben készítsük el a salátát. Szeleteljük fel az uborkát, dobjuk be egy tálba a chilivel és a lime húsával együtt. Keverjük össze. A barackokat tegyük egy másik tálba és öntsünk rá forrásban lévő vizet, ezután azonnal hűtsük le a hideg vízcsap alatt. Hámozzuk meg, szeleteljük fel és tegyük a chilis uborkához. A lime levét keverjük össze mézzel és olívaolajjal, majd csurgassuk rá a barackos uborkára. Szórjuk rá a madársalátát. Hűtött fehérbort kínáljunk hozzá, és a hatás nem marad el!
Ám akinek ennyi jó nem elég, annak ajánlunk utána egy málnás pudingot, amihez viszont már előző nap hozzá kell fognunk. Íme:
Nyári málnapuding angol módra
Hozzávalók:
1 ½ csésze porcukor
1 evőkanál víz
3 csésze friss málna
6 szelet fehér kenyér
1 csésze tejszínhab
Előkészítés: 20 perc
Össz idő: 8 és fél óra
Elkészítés:
Egy serpenyőt hevítsünk közepesen melegre, öntsük bele a cukrot, vízet és a málnát. Hagyjuk lassú tűzön rotyogni, de ügyeljünk arra, hogy ne törjön össze a málna, míg az elegyünk forró és a cukor nem oldódott fel benne. Tegyük félre hűlni. A kenyérből 5 szelettel béleljünk ki egy kb. 1 l-es tálat. Öntsük rá a málnakeveréket és a hatodik szelet kenyeret helyezzük a tetejére. Lazán fedjük le átlátszó fóliával. A tál tetejére rakjunk súlyt (pl. konzervdobozt) és éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap távolítsuk el a fóliát és fordítsuk rá egy tányérra a pudingunkat. Szervírozzuk hidegen, a tetejét vagy az oldalát díszítsük tejszínhabbal.
Mindkét recept esetében viszonylag kevés munkával juthatunk garantált sikerhez! Finom, nyári, könnyű és egészséges ételek, amelyekhez jó étvágyat kívánunk!