Nukleáris katasztrófaelhárítási gyakorlatot tartottak a zaporizzsjai erőműnél

Az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű közelében tartottak nukleáris katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak az ukránok.

2023. június 30., 12:24

Szerző:

A hatóságok kidolgozták a tervet, amely szerint evakulható a az erőmű melletti települések lakossága. Védőfelszerelésben lévő mentők dózismérőkkel ellenőrizték a személygépkocsik és teherautók sugárzási szintjét, mielőtt több körös fertőtlenítésnek vetették alá azokat. A mentőegységek a sugárfertőzött emberek sürgősségi ellátását gyakorolták – írja a Telex

A Nova Kahovka-i gát felrobbantása óta különösen feszült a zaporizzsjai atomerőmű körüli helyzet, ugyanis az biztosítja az erőmű hűtővizét is. Oroszország ENSZ-nagykövete csütörtökön levélben fordult az ENSZ Biztonsági Tanácsához, amelyben megerősítette, hogy nem tervezik felrobbantani az atomerőművet.

(Kiemelt képünk: Két hűtőtorony uralja a tájat, ahogy a Zaporizzsjai Atomerőmű a Dnyipro folyón kialakított Kakhovka víztározó partján áll, Enerhodar, Zaporizzsjai terület, Délkelet-Ukrajna, 2019. július 9. Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)