Öt férfi miatt fenyegeti pusztulás a világot

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem fél eléggé a nukleáris háborútól, mert a modern élet „gyors tempójú szappanoperája” túlságosan elvonja a figyelmüket. Véleménye szerint az ukrajnai háború nagyobb veszélybe sodorhatja a világot, mint gondolnánk.

2023. szeptember 28., 15:03

Szerző:

A matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, hogy a nukleáris háború kockázata jelenleg valahol 1 és 5 százalék között van – írja a Daily Star nyomán az Index.

Az egyik dolog, amit megtanultam, hogy ha az esély nem haladja meg az 50 százalékot, akkor a lakosság azt gondolja, hogy ez valószínűtlen

– mondta. Weinstein állítja: az általunk ismert világ öt férfi döntéseinek a kezében van.

Ez az öt férfi: Vlagyimir Putyin, Joe Biden, Volodimir Zelenszkij, Hszi Csi-Ping és Kim Dzsongun.

2019-ben javasolta egy fúziós bomba nyilvános bemutatóját, mivel a legtöbb ember még nem fogta fel, hogy a modern fegyverek mekkora pusztítást képesek okozni. Hozzátette: manapság a legtöbb ember hagyja, hogy a modern élet felgyorsult tempója elterelje a figyelmét.

„Senki sem figyel oda. Alva járunk az armageddon felé” – közölte.

Meggyőződése, hogy a legtöbb ember az ukrajnai háborút afféle szappanoperának látja, és nem a világ végét jelentő fenyegetésnek. Ez a háború azonban sokkal halálosabb dolog, mint azt a média sugallja.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt megbeszéléseik előtt a Távol-keleti Szövetségi Egyetem campusán, az oroszországi Vlagyivosztok kikötőjében lévő Ruszszkij-szigeten 2019. április 25-én. Fotó: Alekszandr Zemlianicsenko / POOL / AFP)