Novemberi olasz bableves
November, fázós, nedves november. Napok óta csak esik és esik. A folyók áradnak, a hegyoldalak megcsúsznak és magukkal viszik a múltat és a jövőt is. Az utak beszakadnak, a vonatok megállnak, leáll minden, csak a káosz van és a víz. Egész Olaszország ázik és az eső csak esik, egyre csak esik…
Ilyen időben az embernek még az étvágya sem az igazi. A legjobb lenne egy jó nagy tál az anyu leveséből, az anyu meleg konyhájában, ahol a rádió egy régi melódiát búg a nagyvilágnak. De ez a konyha most messze van, magamnak kell főznöm és még a régi melódiát is felváltotta a legújabb olasz sláger. Így felütöm a nemrég szerzett olasz szakácskönyvemet és lapozgatom, reménykedve, hogy találok valami lélekmelegítő receptet. Majd megállok a leveseknél, és meg is van, Pasta e fagioli, ez az, ami nekem kell.
És hogy mit is kell tudni erről a meleg, tápláló egytálételről? Azon kívül, hogy könnyen elkészíthető, még finom is és az olaszok egyik nemzeti ételének számít. Hiszen, ez az egyik olyan étel, amit Olaszország minden részén ismernek, és előszeretettel fogyasztanak. Igaz, mint szinte mindenre, ami olasz, hogy régiónként van benne egy kis változtatás, de az alap mindenhol megmaradt, mégpedig a pasta (tészta) és a fagioli (bab). Még Lino Toffolo is megénekelte a nyolcvanas években, mert ugye az olaszoknak mindenről kell, hogy legyen egy daluk.
„ Ein, zwei, pasta e fagioil…”
Pasta e fasoli alla padovana
(Tészta és bab padovai módra)
Hozzávalók 4 főre:
• 200 gr szárazbab
• 200 gr ditalini típusú tészta
• 4 kanál olívaolaj
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 rozmaring ág
• petrezselyem
• 1 kanál liszt
• 1 kanál paradicsom szósz
• reszelt parmezán sajt
• só
Elkészítés:
Áztassuk be a babokat egy éjszakára. Másnap főzzük meg őket 150 cl nem sós vízben. Egy másik lábosban pirítsuk meg a rozmaringot az olívaolajon, majd vegyük ki az ágacskát, és ugyan abban az olajban pirítsuk meg a fokhagymát is. Szórjuk rá a petrezselymet és a lisztet (azaz készítsünk rántást). Folyamatosan keverjük, nehogy odaégjen a liszt, és amikor megpirult, adjuk hozzá a paradicsom szószt és két kanálnyit a megfőtt bab levéből. Ha kezd forrni a lé, öntsük hozzá a babokat és sózzuk meg ízlés szerint. Majd tegyük bele a tésztát. Ha már puha a tészta is és a bab is, vegyük le a tűzről és szórjuk bele a reszelt parmezánt és tálaljuk.
Jó étvágyat!