Így trollkodták meg Novák Katalint

Novák Katalin éppen a gyulafehérvári Bethlen Gábor szobor leleplezésén vett részt, amikor egy román szenátor bocskorban odalépett és közölte vele: Erdély mindig román volt és az is marad. 

2022. május 21., 18:01

Szerző:

A Magyar Református Egység Napját ünnepli az erdélyi magyarság Gyulafehérváron, melynek egyik fénypontjaként Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében leleplezték Bethlen Gábor egész alakos szobrát az arra legméltóbb helyszínen, a várban – számol be a Főtér.

A szobor leleplezése után a PSD egyik szenátora, Călin Matieș talpig népviseletbe öltözve lépett oda Novák Katalinhoz, akinek először egy virágot és egy román színű kokárdát nyújtott át – írja a lap. Állítólag az is elhangzott, hogy Erdély román föld volt és mindig is az marad. 

Matieș meg sem hallgatta, mit mond az államfő arról, hogy reméli, a két nép békében élhet Erdélyben, előkapott egy Avram Iancut ábrázoló képet, és Bethlen Gábor szobra elé helyezte. A jelen lévő gyulafehérvári polgármesternek felrótta, hogy 150 évvel Avram Iancu halála után a román nemzet hősének kellene szobrot állítani.

Az incidens nem zavarta túl sokáig az ünnepséget, a provokáció tehát nem érte el a célját – írja a Főtér. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Novák Katalin Gyulafehérvárott. Fotó: Kelemen Hunor Facebook.)