Novák Katalin is részt vesz a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján

Joe Biden amerikai elnök és a Bukaresti Kilencek Varsóban tartják csúcstalálkozójukat, amelyen Novák Katalin is részt vesz.

2023. február 21., 15:23

Szerző:

A Bukaresti Kilencek nevű kelet-európai országcsoport vezetőivel találkozik szerdán Joe Biden amerikai elnök Varsóban. A Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága a Telexnek megerősítette, hogy Magyarország képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök vesz részt a varsói csúcstalálkozón.

A balti államok, a visegrádi országok, valamint Bulgária és Románia biztonságpolitikai egyeztetését Románia és Lengyelország kezdeményezte 2014-ben, a Krím-félsziget orosz annektálását követően, annak érdekében, hogy közösen szorgalmazzák a NATO keleti szárnyának megerősítését. A Bukaresti Kilencek tagja Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia.

A Bukaresti Kilencek legutóbb júniusban, a NATO madridi ülése előtt pár héttel találkoztak, ahol közös nyilatkozatot adtak ki, melyben elítélték az ukrán városok tömeges orosz bombázását. Novák Katalin is aláírta akkor azt közös nyilatkozatot. 

 

(Kiemelt képünk: A Sándor-palota által közreadott képen Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Klaus Johannis román elnök (b-j) a kelet- és közép-európai NATO-tagországok, a Bukaresti kilencek (B9) államfői csúcstalálkozóján a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában 2022. június 10-én. MTI/Sándor-palota/Kékesi Donát)

2024. április 14., 07:54

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.