Női vámpír maradványait fedezték fel Lengyelországban

Az emberi vérrel táplálkozó démonokról szóló történetek számos kultúrában ismertek. Most azonban úgy tűnik, hogy olyan lelet került elő, amely bizonyítja a démoni alakok létezését. Egy állítólagos 17. századi női „vámpír” maradványait tárták fel Lengyelországban a jelentések szerint. 

2022. szeptember 6., 16:20

Szerző:

A csontvázat a Nikolaus Kopernikusz Egyetem professzora, Dariusz Poliński vezette csapat tárta fel – írja a The Economic Times. A régészeti ásatásokat egy lengyel temetőben végezték, ahol egy női csontvázat találtak, amelynek nyakán sarló volt, hogy megakadályozza a halottak közül való feltámadását. A csontváz selyemsapkát is viselt, és egy kidudorodó első foga volt. A sarlót úgy helyezték el, hogy ha a halott megpróbálna felébredni, akkor a fejét a sarló levágja vagy sérülést okozzon neki. A sarló egy varázslat vagy boszorkányság okán is állhatott, hogy megakadályozza a „vámpír” halottaiból való feltámadását.

Milyen vámpírokkal kapcsolatos eseményekről tudunk Európában?


A Smithsonian magazin szerint a 11. században Kelet-Európában élő emberek leírták a vámpírokkal kapcsolatos félelmeket és rettegésüket. Elkezdték eltemetni halottaikat néhány vámpírellenes rítussal abban a hitben, hogy a halottak vérszívó démonokként támadnak fel újra, akik rettegésben tartják az élőket.

A Science Alert jelentése szerint a 17. századra az ilyen temetési gyakorlatok Lengyelország-szerte elterjedtek, hogy megelőzzék  a vámpírok megjelenését. A 18. században az ilyen gyakorlatok Európa-szerte elharapództak, rendszeresen megjelölték az élőhalottakat a temetésekkor. Ez a korszak a 18. századi vámpírvita néven vált ismertté. Poliński szerint más módszerek is léteztek a vámpírok feltámadásának megállítására, mint például a fejük vagy a lábuk levágása, a fejük elégetése vagy kővel való szétverése, vagy az arcuk föld felé fordítása.

Bár a temetés egyéb gyakori módja volt a csontváz fémrúddal való átütése, ennek a női csontváznak a maradványait a nyakán sarlóval, és a bal lábánál lezárt lábujjakkal találták meg, hogy „lefogják”. Ezeket a módszereket a temetési szertartások során használták, jelezve a halottak feltámadásának lehetetlenségét.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Felvonulók a New York-i Greenwich Village-ben, a Hatodik sugárúton halloween alkalmából rendezett parádén. MTI/EPA/Peter Foley)