Telibekapták a fegyveresek az amerikai katonai konvojt

Négyen meghaltak, amikor fegyveresek ütöttek rajta az amerikai nagykövetség konvoján Nigériában.

2023. május 17., 11:44

Szerző:

Fegyveresek nyitottak tüzet Nigéria délkeleti részén az amerikai nagykövetség munkatársait szállító konvojra, két nigériai követségi dolgozó és két rendőr meghalt, többeket elhurcoltak – jelentették nigériai hatósági források szerdán.

A tájékoztatás szerint a támadás kedden, a rossz biztonsági helyzetéről ismert Anambra államban, Atani városa mellett történt.

Tochukwu Ikenga, az anambrai rendőrség szóvivője azt mondta, a fegyveresek felgyújtották a holttesteket és a járműveket, és elhurcoltak két rendőrt és egy sofőrt.

Az áldozatok között nincs amerikai állampolgár.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma azt közölte, a nagykövetség együttműködik a nigériai biztonsági erőkkel a vizsgálatban.

A térségben dúló erőszakcselekményekért a helyi hatóságok a biafrai szeparatista csoportokat teszik felelőssé.

Biafra államát 1967-ben kiáltották ki Dél-Nigériában, a térség népei 1970-ig küzdöttek a függetlenségért a központi hatalommal, de a szakadár állam felett a nigériai kormány diadalmaskodott.

A szakadár csoportok ma is a térség függetlenségéért küzdenek, melynek ügyében népszavazást is követelnek, a nigériai központi kormány részéről azonban többször leszögezték, hogy az ország egységét nem lehet referendumokkal megbontani.

A szakadáron emellett Nnamdi Kanu, a Biafra Őshonos Népei (IPOB) nevű mozgalom 2021-ben őrizetbe vett vezetőjének szabadon bocsátását követelik.

(Kiemelt kép: illusztráció. Speciális rendőri egységek és újságírók a nigériai Legfelsőbb Bíróság épülete előtt a biafrai lázadók pere alatt. Fotó: Kola Sulaimon / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.