Svájcban ma döntenek arról, legyen-e melegházasság és örökbefogadás

Svájc az egyik utolsó nyugat-európai ország, ahol még nem engedélyezett a melegházasság.

2021. szeptember 26., 11:47

Szerző:

Népszavazáson döntenek az azonos neműek házasságáról és a meleg párok örökbefogadásáról Svájcban vasárnap. A Reuters beszámolójában arról ír, hogy a szövetségi kormány és a felmérések szerint az emberek közel kétharmada hajlik az elfogadás felé. Az ország az egyik utolsó Nyugat-Európában, ahol jelenleg nem engedélyezett az azonos neműek házassága, de ez a szavazatoktól függően hamarosan megváltozhat.

A népszavazáson nemcsak a házasságkötésről, de arról is dönthetnek a választásra jogosultak, hogy az azonos nemű párok fogadhassanak-e örökbe gyermekeket, illetve hogy megnyissák-e a lehetőséget leszbikus pároknak a részvételre a spermadonor-programban. Az elmúlt hónapokban komoly vita alakult ki az országban a téma hatására. A szövetségi kormány és a parlament ugyanis már jóváhagyta az ezeket lehetővé tevő módosított törvényt, azonban a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) népszavazást kényszerített ki, írja a HVG. A svájci LMBTQ-közösségnek azonban a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint nincs mitől tartania, ugyanis az azonos neműek házasságát a válaszadók mintegy 63 százaléka támogatja.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Szivárványszínű szív egy résztvevő pólóján az LMBTQ-közösség fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fővárosi Andrássy úton 2018. július 7-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)