Népirtást finanszíroz az üdítóitalgyártó, vizsgálatot indítottak

A párizsi ügyészség emberiesség elleni és háborús bűncselekményekben való bűnrészesség gyanújával nyomozást indított a Castel francia italgyártó egyik leányvállalata ellen – tájékoztattak a The Sentry nevű civil szervezet ügyvédjei pénteken.

2022. július 1., 13:09

Szerző:

A céget azzal vádolják, hogy lázadókat finanszíroz a Közép-afrikai Köztársaságban. Egy, az ügyet jól ismerő forrás megerősítette, hogy az előzetes vizsgálatot szerdán indították. 

2021 augusztusában a The Sentry nyilvánosságra hozott egy jelentést, amelyben megerősítette, hogy a Sucaf RCA cukorgyártó cég biztonsági megállapodást kötött a Szövetség a Békéért a Közép-afrikai Köztársaságban (UPC) nevű lázadócsoporttal, amelyet különféle bűncselekmények elkövetésével vádolnak. A Sucaf a Somdiaa nevű csoport leányvállalata, utóbbi pedig 87 százalékban a Castel tulajdonában áll. 

A felkelőkkel kötött egyezmény célja az üzem és a cukornád-ültetvények biztonságának szavatolása, valamint a társaság monopolhelyzetének megőrzése – állította a The Sentry, amely multinacionális cégek piszkos pénzei és erőszakos konfliktusokban történő szerepvállalásaik ügyeiben nyomoz. A washingtoni székhelyű civil szervezetet George Clooney amerikai színész és John Prendergast amerikai emberi jogi aktivista alapította. 

A védelemért cserébe a Sucaf kifinomult és bújtatott rendszert hozott létre a fegyveresek finanszírozására – tájékoztatott a The Sentry. Ennek elemei között megtalálhatók közvetlen és közvetett készpénz-kifizetések, valamint természetbeni juttatások, például a lázadók járműveinek karbantartása és üzemanyag formájában. 

A civil szervezet ügyvédjei üdvözölték a nyomozás megindítását. 

Egy, a Castel-csoporthoz közeli forrás jelezte: a vállalat tudomásul veszi a vizsgálatot, és kész maximálisan együttműködni az igazság-szolgáltatással. A Somdiaa ügyvédje, Pierre-Olivier Sur leszögezte, hogy átfogó belső vizsgálatot folytattak az ügyben rengeteg forrás bevonásával, mégsem sikerült megerősíteni a vádakat. Sur szerint az ügy kísérlet Afrika egyik utolsó virágzó francia agrár-élelmiszeripari vállalatának aláásására. Hozzátette: rágalmazás miatt bírósághoz fognak fordulni.

(Egy nő pózol egy portréhoz a gyerekével, miközben gyümölcsöket és leveleket keresnek az erdőben Sakoungou-ban, a Közép-afrikai Köztársaság déli részén, 2022. március 11-én. A nomád aka törzsek tagjai közül sokan letelepedtek, hogy elmeneküljenek az erdőirtás és az erőszak elől. Az országban számos fegyveres milícia áll a törvények felett, és a közösségek közötti konfliktusok is rendíkvül véresek. Barbara DEBOUT / AFP)