Rasszista rendőrökre figyelmeztetett, elbocsátották

Egy gelsenkircheni rendőrakadémia oktatója felvetette, munkáját a rendőrök mindennapi rasszizmusa nehezítheti meg leginkább, a megjegyzésért megkérték, távozzon állásából.

2023. május 24., 20:54

Szerző:

A gelsenkircheni német rendőrakadémia kirúgott egy oktatót a rendőri rasszizmusra vonatkozó megjegyzései miatt.

Bahar Aslant hétfőn bocsátották el, miután a Twitteren azt írta: ő és barátai aggódnak amiatt, hogy a rendőrök esetleg rasszistán bánnak velük.

„A szívem kalapálni kezd, amikor én vagy a barátaim rendőri ellenőrzésbe futunk bele. mert a biztonsági hatóságokon belüli összes barna mocsok megrémít minket" - írta. "Ez nem csak az én valóságom, hanem sok más emberé is ebben az országban” - fűzte hozzá.

Barna mocsok, fehér hatalom, Rohamosztag

A „barna mocsok” kifejezés a szélsőjobboldali csoportokra utal a náci Németországban működő Rohamosztag (Sturmabteilung, SA) barna színű egyenruhájára utalva. Németországban számos botrány robbant ki az elmúlt években amiatt, hogy szélsőjobboldali gondolkodású emberek magas tisztséget töltöttek be a rendőrségen és a biztonsági szolgálatokon belül.

A rendőrakadémia hétfőn kijelentette: megjegyzései alapján Aslan alkalmatlan arra, hogy előítélettől mentes vagy megalapozott képet közvetítsen a demokráciáról, toleranciáról és semlegességről diákjainak.

Az író foglalkozású Aslan interkulturális készségeket tanított a rendőrakadémián.

A nő elmondta: előfordulhat, hogy szerencsétlenül választotta meg szavait, de egyúttal "a szólásszabadság sötét napjának" és „a kiközösítés kultúrája ékes példájának” nevezte kirúgását.

Christos Katzidis jobbközép politikus, az akadémiának otthont adó Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere elfogadhatatlannak nevezte Aslan megjegyzéseit. A GdP országos rendőrszakszervezet is bírálta a kommenteket, és vizsgálatot követelt az ügyben.

Gökay Sofuoglu, a Németországi Török Közösség elnöke védelmébe vette Aslant, és nemtetszését fejezte ki elbocsátása miatt.

„Bárki, aki elbocsát egy elkötelezett előadót, mert az rámutat a rendőrségen belüli rasszista struktúrákra, maga is része a rasszizmus problémájának Németországban” - mondta Sofuoglu. „Aslan csak azt fejezte ki, amit számtalan ember érez Németországban, amit megtapasztalnak és amitől félnek” - tette hozzá.

Sofuoglu szerint egyértelmű, hogy Aslan nem az összes rendőrre gondolt, hanem egy nagyon is valós problémára mutatott rá a német biztonsági szolgálatokon belül.

A Németországi Török Közösség elnöke kiemelte: a rendőrség sokszor etnikai hovatartozásuk miatt vesz célba embereket, és a múltban napvilágra kerültek olyan csoportos beszélgetések, amelyekben rendőrtisztek rasszista és szélsőséges nézeteket fejtettek ki.

Sofuoglu megjegyezte: a rendőrség emellett az ezredforduló után katasztrofálisan kezelte a neonáci Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) évekig tartó gyilkos terrorkampányát , amely a németországi török közösség tagjait vette célba.

(Kiemelt kép: A baden-württembergi rendőrség két tagja igazoltat Stuttgartban. Fotó: Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.