Németországban folytathatják munkájukat az orosz ellenzékiek és újságírók

Németország kész hosszú távra szóló vízumokat biztosítani orosz ellenzékieknek, jogvédőknek és üldöztetett újságíróknak – közölte hétfőn a német belügyi tárca szóvivője.

2022. május 30., 21:32

Szerző:

A belügyminisztérium illetékesének tájékoztatása szerint ezek a vízumszabályok az Oroszországban külföldi ügynökként bejegyzett szervezetek munkatársaira, a demokratikus ellenzék tagjaira, valamint a civiltársadalom képviselőire, illetve családtagjaikra terjednek ki. A vízumok ideje jelentősen hosszabb lesz a mostani 90 napos időkeretnél.

A szóvivő ugyanakkor nem közölte, hogy Németország hány orosz állampolgárt fogadna be, mindazonáltal leszögezte, hogy a kérvényezőknek hitelt érdemlően kell bizonyítaniuk, hogy közvetlenül fenyegetve vannak Oroszországban.

Hírügynökségek felidézik, hogy már a február 24-én indult ukrajnai orosz hadművelet előtt is számos orosz ellenzéki élt Németországban.

(Kiemelt kép: Rohamrendőrök őrizetbe vesznek egy résztvevőt Oroszország ukrajnai katonai művelete elleni háborúellenes tüntetésen, Moszkvában. Fotó: Evgeny Odinokov / Sputnik / Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.