A német rendőrség is vásárolt Pegasus-kémszoftvert

A német kormány nem volt hajlandó az üggyel kapcsolatos kérdésekre válaszolni.

2021. szeptember 8., 17:57

Szerző:

A német rendőrség is vásárolt Pegasus-kémszoftvert, a tranzakciót szigorúan titkosnak minősítette a német szövetségi rendőrség (BKA) – írja a Die Zeit. Erről a német parlament belügyi bizottságát zárt ülésen tájékoztatta a kormány, közölte a Deutsche Welle. A DW értesülése szerint német jogászok alkotmányjogi szempontból problematikusnak látják a Pegasus-szoftver használatát, ezért több funkcióját is letiltották. 

A BKA szóvivője, Martina Link megerősítette a vásárlásról szóló hírt. Állítása szerint 2021. márciusától alkalmazzák a szoftvert a terrorelhárításban és a szervezet bűnözés ellen.

A német alkotmánybíróság rendelkezése szerint a biztonsági szervek csak „speciális” esetekben alkalmazhatják azokat a kémprogramokat, amelyekkel okostelefonokon és számítógépeken kémkedhetnek. A Pegasust forgalmazó izraeli NSO ügyében már háromszor is intéztek a kormányhoz, de az elutasította a válaszadás lehetőségét. Például Martina Renner, a Linke párt képviselőnője azt a választ kapta a kormánytól, hogy a tájékoztatás jogát felülírja az állambiztonság.

A Pegasust Magyarországon is alkalmazták, több újságírót (többek között a Pesti Hírlap volt munkatársát, Dercsényi Dávidot is), üzletembert és politikust is megfigyeltek vele.

(Kiemelt kép: egy nő okostelefont használ a Pegasus program fejlesztője, az NSO Group épülete előtt 2016. Augusztus 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)

 

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.