Nemes Gábor: Spanyolországban már tesztelik, hogyan lehet megtartani tömegrendezvényeket

Az elmúlt napokban újra növekedésnek indult a fertőzöttek száma az országban, ennek ellenére 5000 fős próbakoncertet tartottak, amivel azt modellezték, mennyire terjed a járvány távolságtartás nélkül, kötelező maszkviseléssel.

2021. március 31., 12:20

Szerző:

Barcelonában az elmúlt napokban 5000 fő részvételével tartottak koncertet, amellyel azt tesztelték, a nyitás után mennyire lehetséges a távolságtartás betartása nélküli rendezvények megszervezése - mondta Nemes Gábor Barcelonában élő külügyi tudósító a Keljfeljancsiban.

Nemes szerint ez egyelőre csak egy pilot-projekt volt, a szervezők azonban komolyan vették a feladatot, minden résztvevőnek PCR-teszttel kellett rendelkeznie, kilenc embert ki is szűrtek, akik nem megfelelő teszttel rendelkeztek. A rendezvényen mindenki maszkot viselt, de természetesen nem volt távolságtartás. A résztvevőket ezután megfigyelik, és követik, hogy történik-e megbetegedés - mondta. 

A külügyi tudósító szerint húsvétkor szigorítani fognak, ugyanis enyhén emelkedő tendenciákat figyeltek meg, és attól tartanak, újra berobbanhat a járvány. 

Fiala János szerint Madridból többen is arról számoltak be, hogy járvány alatt is virágzik a partiturizmus. Nemes erre válaszul elmondta, a jobboldali polgármester magára vállalta a nyitással járó felelősséget, mert hamarosan újra választás lesz, és meg akarja mutatni, hogy a baloldali kormánnyal szemben ő egy ellenpontot képvisel.

Nemes szerint azonban nincs nagy különbség az ország többi részéhez képest, ugyanis máshol is nyitva vannak a vendéglők, kulturális intézmények, az egyetlen különbség, hogy éjszaka tovább lehet kint lenni, de nem ösztönzik a bulikat. Kiemelte: a madridi adatokon meg is látszik, hogy lazább a korlátozás, országosan itt figyelhetők meg a legrosszabb adatok. 

Fernando Simon, a spanyol egészségügyi, riasztási, és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a hét elején bejelentette, 17 tartományból 12-ben napok óta nő a fertőzöttek száma  van növekedés, a hétvégén pedig 15.500 új fertőzött találtak. Ezzel összesen 3,2 millióra nőtt a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta, és a halottak száma is elérte a 75 ezret.

Nemes szerint az országban az egészségügy alapvetően tartományi ügynek számít, a kormány csak akkor tud beleszólni, ha vészhelyzetet hirdet. Hozzátette: olyat megtehet a kormány, hogy kijárási korlátozást vezet be éjszakára, de a tartomány határozza meg, mikor kezdődik ez az időszak. Nagyon nagy a szabadság, ez meg is látszik a védekezésben - mondta Nemes Gábor. 

(kiemelt kép: A közönség tagjai védőmaszkban a Love of Lesbian nevű spanyol popegyüttes koncertjén Barcelonában 2021. március 27-én. Spanyolországban ez az első koncert a koronavírus-járvány egy évvel ezelőtti kitörése óta, a közönség tagjainak PCR-tesztet kellett végezniük és mindegyikük kapott egy FFP2-es maszkot. MTI/EPA/EFE | Alejandro Garcia)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.