Nem vicc: bármikor a fejére eshet egy egy kifejlett border collie, egy mikrohulámú sütő vagy egy zsák rizs súlyú világítótest

Életveszélyes utcai lámpákra figyelmeztetnek Új-Zélandon, a fővárosban több száz világítótest van, amelyek bármikor az emberek fejére eshetnek a wellingtoni városi tanács szerint – írta a Guardian brit lap online kiadása pénteken.

2023. február 10., 11:20

Szerző:

Az új-zélandi fővárosban váratlanul elkezdtek leesni a járdákra az utcai világítótestek, amelyek akár 15 kilogramm súlyúak is lehetnek, és a magasból lehullva súlyos sérülést vagy halált is okozhatnak. Richard MacLean, a wellingtoni városi tanács szóvivője elmondta, hogy a fővárosban több száz életveszélyes utcai világítóeszköz található, melyek lámpatestei 4-6 méter magasból hullhatnak a járdára.

Úgy fogalmazott, hogy komolyan veszik az ügyet, mert a lámpatestek súlya egy mikrohullámú sütő, egy kifejlett border collie kutya vagy egy nagy zsák rizs mértékét is elérheti. 

Az első esetről péntek reggel számolt be a városi tanács egyik volt tagja, miután a háza közelében egy összetört lámpatestet talált, és megállapította, hogy az utcában lévő lámpák közül már hatból hiányzik a világítótest. 

A városi tanács már vizsgálja a problémát, a szóvivő szerint a lámpatestek fém tartószerkezete kophatott el, ezért kezdtek el a járdára zuhanni. Az illetékesek először úgy gondolták, hogy száz hibás lámpa lehet a fővárosban, de pénteken már azt közölték, hogy a Wellingtonban található 17 ezer utcai lámpa közül körülbelül ezer darabról van szó. 

Brad Singh, a wellingtoni városi tanács közlekedési és infrastrukturális igazgatója elmondta, hogy szakemberekkel együttműködve keresik a hibás lámpákat, és folyamatosan ellenőrzik a lámpatestek állapotát. 

A tanács szóvivője közölte, hogy a lámpatestek jellemzően elhajoltak, mielőtt lehullottak a járdára, ezért arra kérte a wellingtoni gyalogosokat, hogy amennyiben olyan utcai lámpát látnak, ahol furcsán lóg a lámpatest, értesítsék a városi tanács illetékeseit.

(Kiemelt kéünk: Emberek sétálnak egy utcán Wellingtonban 2020. április 28-án. Fotó: Marty MELVILLE/AFP)