Nem várt helyről érkezik áram az EU-ba

Ukrajna kész növelni villamosenergia-exportját az EU-ba, hogy ezzel is enyhítse az orosz gázszállítások csökkenésével keletkezett hiányt - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda éjjel.

2022. július 28., 09:17

Szerző:

"Arra készülünk, hogy növeljük a villamos energia exportját az Európai Unió fogyasztói felé" - fogalmazott a lakossághoz intézett beszédében az ukrán államfő. Hozzátette: "Exportunkkal nemcsak devizát kereshetünk, hanem partnereinket is segíthetjük abban, hogy ellenálljanak az orosz energetikai nyomásnak". Ukrajnát fokozatosan az európai energiabiztonságot garantáló tényezők egyikévé lehet tenni Zelenszkij szerint.
 

Oroszország jelentősen csökkentette az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Európába irányuló gázszállításokat. A gázt részben villamosenergia-termelésre használják. A német energiafelügyelet jelentése szerint szerdán az Északi Áramlat-1 gázvezetéken szállított mennyiség a kapacitás 20 százalékára csökkent az előző napi 40 százalékról.

 Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna március közepén a háború ellenére is csatlakoztatta hálózatát az európai rendszerhez, és júliusban megkezdte az elektromos áram exportját az EU-ba Románián keresztül. Az Oroszország indította háború előtt Ukrajna energiaigényét 50 százalékban nukleáris energiával elégítették ki. Az ország emellett az Oroszországból és Fehéroroszországból származó importra is támaszkodott. Ukrán közlések szerint az orosz támadók nemrégiben elfoglalták Ukrajna legnagyobb atomerőművét Enerhodarban, egy vízerőművet a Dnyeper (Dnyipro) folyón és legalább két széntüzelésű erőművet.

(Kiemelt kép: Vezetékes fogyasztásmérő az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. egyik lakossági felhasználójánál. A cég Magyarország egyötödén szolgáltat villamos energiát. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Tegnap 21:48

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.