Nem tartóztatja le Brazília Putyint, ha elmegy a G20-ra

Nem szabad, hogy bizonyos geopolitikai ügyek zátonyra futtassák a G20-as országcsoport újdelhi csúcstalálkozóját – figyelmeztetett vasárnap Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az országcsoport újdelhi csúcstalálkozóján.

2023. szeptember 10., 11:38

Szerző:

„Nem áll érdekünkben a G20-ak megosztottsága. Konfliktus helyett békére és együttműködésre van szükségünk”– szögezte le az államfő. India vasárnap, a csúcstalálkozó záróeseményén hivatalosan is átadta a G20-ak soros elnökségi tisztét Brazíliának. Lula előző nap, a Firstpost című indiai hírportálnak adott interjújában továbbá elmondta, a brazil hatóságok nem fogják letartóztatni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha úgy dönt, részt vesz a G20-ak jövő évi Rio de Janeiró-i csúcstalálkozóján. „Úgy gondolom, Putyin nyugodtan eljöhet Brazíliába (...) Annyit mondok, amíg én vagyok Brazília elnöke, és ő eljön az országba, semmiképpen nem tartóztatják le” – jelentette ki. Emlékeztetett rá, hogy Oroszország ad helyet a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS csoport legközelebbi csúcstalálkozójának, melyre ő maga is el kíván menni, s úgy vélte, orosz kollégája viszonozza majd a látogatást.


Putyin ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával. Amennyiben olyan országba utazik, amely részese az ICC statútumának, letartóztathatják. Brazília e statútumot 2000-ben írta alá. Putyint azóta több nemzetközi eseményen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter képviselte. Korábban Cyril Ramaphosa, a dél-afrikai köztársaság elnöke már kérte az ICC-t, hogy a BRICS-országok augusztus találkozóján ne kelljen őrizetbe vennie Vlagyimir Putyint, "mert az hadüzenetnek minősülne". Az eseményen Oroszországot végül Lavrov képviselte.

(Kiemelt képünkön: Ebrahim Patel dél-afrikai kereskedelmi és ipari miniszter, Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök hallgatja, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gyakorlatilag a 2023-as BRICS-csúcstalálkozón mond beszédet a johannesburgi Sandton Kongresszusi Központban augusztus 22-én. Fotó: Marco Longari / AFP)

2023. szeptember 29., 13:46

Péntekre virradóan elhunyt az előző nap Rotterdamban, két helyszínen, egy lakóházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözés harmadik, 14 éves áldozata – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva pénteken.