Nem mindenkit enged be Románia

Akit mégis, annak karanténba kell vonulnia. 

2021. november 27., 21:03

Szerző:

Románia a dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Közösség és Svájc állampolgárait engedi be területére, számukra pedig tesztelési és 14 napos karantén-kötelezettséget írt elő, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva a koronavírus ellen.

Erről szombaton döntött a járványügyi operatív törzs (CNSU) a koronavírus új, az eddigieknél fertőzőképesebb, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

A korlátozást az EU ajánlásaira és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetéseire hivatkozva vezették be hét országra: Botswanára, Szváziföldre, Lesothóra, Mozambikra, Namíbiára, a Dél-Afrikai Köztársaságra és Zimbabwéra. Az intézkedés vasárnaptól hatályos. A térségből érkező európai utasoknak érkezéskor és a nyolcadik napon PCR-tesztet kell végezniük: amennyiben mindkettő negatív, a tizedik napon elhagyhatják a karantént.

Az intézkedést bejelentő Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint nem lehet kizárni, hogy az új vírusvariáns Romániában is megjelenik. Egyelőre nem sokat tudnak róla, csak azt, hogy az eddigieknél ragályosabb. A román miniszter szerint három hét elteltével várhatóak az első tanulmányok arról, hogy hatásosak-e a most használatos vakcinák az omikron ellen.

Románia egyébként a járvány - delta vírusvariánsa által okozott - negyedik hullámának leszálló ágán van, amely több mint húszezer áldozatot követelt. A szombati összegzés szerint az utóbbi 24 órában 1727 új fertőzést diagnosztizáltak és 161 koronavírusos beteg vesztette életét. Az egészségügyi hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy legkésőbb januárban Romániát is eléri a járvány - Nyugat- és Közép-Európában már rengeteg fertőzést produkáló - ötödik hulláma és az ország csak úgy korlátozhatja a halálozások és súlyos megbetegedések számát, ha növelni tudják az átoltottságot.

A 19,3 milliós országban eddig 7 millió 716 ezer ember, a beoltható - 12 év feletti - lakosság alig 45,5 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

(Kiemelt képünk: Román rendőrök sétálnak egy körúton egy sofőr felé, hogy elmagyarázzák az újonnan bevezetett kijárási tilalmat Bukarestben 2020. november 8-án késő este, mivel a kormány 30 napra országos kijárási tilalmat rendel el a Covid-19 koronavírus terjedésének megfékezésére. - A november 9-én kezdődő új szabályok értelmében az emberek mozgása este 11 és hajnali 5 óra között tilos lesz, olyan kivételektől eltekintve, mint a szakmai érdek vagy az orvosi segítségnyújtás, az új előírások pedig előírják a maszk viselését minden közterületen. Románia november 6-án rekordszámú, 10 260 új COVID-19-es megbetegedést jelentett, ami az eddigi legnagyobb egynapos növekedés a kelet-európai országokban. (Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)