Nem lehet népszavazást tartani a marihuána legalizálásáról

Az alkotmánybíróság megakadályozta a kannabisz termesztésének legálissá tételéről szóló népszavazást.

2022. február 17., 10:23

Szerző:

Az ország alkotmánybírósága megakadályozta a kannabisz termesztésének legálissá tételéről szóló népszavazást Olaszországban – írja az Euronews. A bírák szerdai döntésükben azt mondták, hogy a törvény arra kényszerítette volna Olaszországot, hogy megszegje a kábítószer-kereskedelem megakadályozására vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit.

A bírálók szerint azonban a bíróság elfojtotta a demokratikus folyamatot, miután egy petíció 630 ezer aláírást gyűjtött össze, ami jóval meghaladja a kérdésről szóló népszavazás kiírásához szükséges küszöbértéket.

A döntés ugyanazon a napon született, amikor az alkotmánybíróság elutasította az eutanáziáról szóló népszavazást is, amelyhez több mint 750 ezer aláírás érkezett.

Benedetto Della Vedova, a centrista + Európa párt titkára szerint a bíróság „megfosztotta Olaszországot a nyilvános vitától és a szabadságról és felelősségről szóló reformok választási folyamatától”.

A népszavazás támogatói úgy vélték, hogy a kannabisz legalizálása - amely szerintük nem károsabb, mint az olyan legális szerek, mint az alkohol és a dohány - lehetővé tette volna a börtönök túlzsúfoltságának orvoslását, miközben a rendőrség fellépését az erőszakos bűnszervezetekre összpontosította volna.

Jelenleg a kannabisznövények termesztése két évtől hat évig terjedő börtönbüntetéssel jár, annak ellenére, hogy 2016 óta a kábítószer kis mennyiségű birtoklása nem számít bűncselekménynek.

A népszavazási tervezet ellenzői, köztük Matteo Salvini és a Fratelli d'Italia vezetője, Giorgia Meloni azzal érveltek, hogy a dekriminalizáció más kábítószerek fogyasztására ösztönözhet.

Ez csapás a legalizálás és a dekriminalizáció híveinek Európában, ahol számos európai állam - köztük Spanyolország, Németország és Olaszország - enyhítette a kábítószer birtoklásáért kiszabható büntetéseket. 

(Kiemelt képünk: Fotó: pixabay)

10:18

Gyakorlatozás közben összeütközött az amerikai hadsereg két HH-60 Blackhawk típusú helikoptere Kentucky fölött – közölte Nondice Thurman amerikai katonai szóvivő csütörtökön.

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.