Nem került be magyar film az Oscar-jelöltek szűkített listájára

Horvát Lili Felkészülését és két kisfilmet nevezett Magyarország az idei Oscar-díjra, de az Amerikai Filmakadémia másképp gondolta.

2021. február 10., 06:14

Szerző:

A legjobb nemzetközi film kategóriába 93 filmet neveztek, közülük 15 juthatott be a szűkített válogatásba, amelyből később az öt Oscar-jelöltet választják ki a filmakadémia tagjai.

A nemzetközi filmek mezőnyében Magyarországot Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmesfilmje képviselte. A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A film sikerrel mutatkozott be nyár végén a velencei, majd a torontói fesztiválon, és világszerte rangos díjakkal ismerték el.

Most azonban az Amerikai Filmakadémia kedd éjjel közzétett listájából kiderül: nem jelölik Oscarra Horvát Lili filmjét, sem a szintén nevezett két magyar kisfilmet – írja a hvg.hu.

A nemzetközi filmek között van a nagy esélyesnek tartott dán Még egy kört mindenkinek, a Collective című román dokumentumfilm, a Remény című norvég dráma, a cseh Sarlatán és a francia Ketten.

Az Oscar-jelöléseket március 15-én hozzák nyilvánosságra. A 93. Oscar-díjátadó gálát pedig április 25-én tartják Los Angelesben.

(Kiemelt kép: MTI/EPA | Etienne Laurent)