Nem ajánlgatja többé a Youtube az átverős videókat, bajban lesznek az összeesküvés-elméletek és a lapos Föld hívei

2019. január 26., 18:09

Szerző:

A Youtube pénteken egy hivatalos blogposztban jelentette be, hogy a közeljövőben felülvizsgálja a videós ajánlórendszerét, vagyis azt, hogy ha megnézünk egy videót a szolgáltatónál, akkor milyen más videókat fog utána ajánlani - írta az Index

A Youtube működésének egyik alapját jelentő rendszer a kezdetekben úgy működött, hogy nézettség alapján válogatott videókat, de amikor nagyon elszaporodtak az átverős című, de nagy nézettséget generáló videók, akkor a videómegosztónál változtattak az ajánlórendszeren, és a felhasználók elégedettsége alapján kezdték válogatni az ajánlott videókat. Ekkor jelentek meg a lájkok és a különféle értékelési lehetőségek az oldalon.

Aztán ez ahhoz vezetett, hogy ha az ember megnézett egyfajta videót, akkor onnantól kezdve a rendszer szinte csak ugyanolyan videókat ajánlott neki.

Ezen is változtattak, mostanra egész kifinomult lett a rendszer, sokféle témakör közül válogat a Youtube az ajánlások során. A jövőben pedig arra fog koncentrálni a videómegosztó, hogy elkezdje kitisztítani a tartalmát. A 2016-os amerikai elnökválasztás óta van napirenden minden fontosabb internetes szolgáltatásnál, hogy az üzemeltetőknek komoly felelősségük van abban, hogy milyen tartalmakat engednek a felhasználók elé, ezért a Youtube az idei évben átáll arra, hogy megbízható videók legyenek az ajánlott videók között.

Ez azt jelenti, hogy azokat a videókat, amik a szürke zónába esnek, vagyis nem tiltják a felhasználási feltételeket, de nem is tekinthetőek biztonságos tartalomnak, azokat a cég igyekszik kiszűrni, és minél inkább a Youtube mélyére száműzni őket.

Tipikusan ilyen tartalmak a Youtube szerint a csodaszereket kínáló videók, az összeesküvés-elméleteket terjesztő videók, vagy az olyanok, amik olyan nyilvánvaló tudományos sületlenségeket állítanak, mint hogy a Föld lapos lenne.

A Youtube a szűrésben mesterséges intelligenciát és emberi szerkesztőket egyszerre alkalmaz majd, hogy minél pontosabban tudják szűrni a tartalmakat.

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.